Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Культурно-просвітницька робота Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського в умовах епідемічних обмежень

4 Августа 2020 - 17:21

   Сьогодні метою сучасної бібліотеки є не тільки придбання та збереження друкованої продукції, а й створення культурно-просвітницького центру з різноманітними напрямками роботи та з багатьма можливостей.
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського добре відома як визначний заклад культури, що має тривалу й цікаву історію. Протягом 80-років від дня заснування у нашій бібліотеці формувався особливий підхід до культурно-просвітницької роботи серед різних груп населення.
  Невід’ємним і важливим напрямком у діяльності Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського завжди була співпраця з культурними та освітніми закладами нашого міста, яка взаємо збагачувала діяльність всіх зацікавлених сторін.
   У 1993 році в нашій бібліотеці було створено літературно-музичну вітальню «Слобожанщина», яка стала справжнім майданчиком для обдарованих харків’ян та творчих колективів нашого міста. З 2008 року успішно працює Міжнародний жіночий клуб духовного спілкування «Лада», а в 2010 році – запрацював і літературний клуб «Літtera».  
   На час обмеження у зв’язку із світовою пандемією перед Центральною міською бібліотекою ім. В. Г. Бєлінського встали важливі питання: «Як не зупиняти культурно-просвітницьку роботу?», «Як зберегти зацікавленість відвідувачів?», «Як підтримати представників творчої еліти нашого міста?». І на всі питання є одна відповідь – працювати творчо, гнучко, креативне, не боятися фантазувати, впроваджувати в життя найсміливіші ідеї…
  Співробітниками Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського були розроблені віртуальні форми роботи творчих об’єднань, клубів та гуртків. Так з успіхом запрацювала онлайн літературно-дискусійна платформа «Сучасник», де у телефонно-скайповому режимі спілкуються літератори та митці Харківщини, обговорюють важливі питання сьогодення, проводять майстер-класи, готують віртуальні виставки, творчі вечори та музичні програми…
   Багато років Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського вела роботу з популяризації творчості відомих художників та майстрів декоративно-прикладної творчості Харківщини. Читачі та гості нашої бібліотеки залюбки відвідували виставки та творчі зустрічі з митцями, чекали на персональні виставки відомих художників, знайомилися з роботами студентів Харківської державної академії дизайну та мистецтва.
   Вперше у рамках роботи літературно-дискусійної платформи «Сучасник» була проведена онлайн  виставка робіт відомих харківських художників, членів Національної спілки художників України Наталії та Сергія Алимових під назвою «Творчий дует».
   Читачі Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського добре знайомі з творчістю Наталії Алимової. Вона багато разів виставляла свої роботи в читальній залі нашої бібліотеки, проводила творчі вечори і зустрічі як талановита поетеса та прозаїк. В 2018 році Наталія Алимова була призеркою літературного конкурсу духовно-філософської, громадянської поезії та прози «Людина. Доля. Епоха.» у номінації «Поезія», який щорічно проводить наша бібліотека при підтримці міського департаменту культури.
   Наталя Алимова багато років є членом Міжнародного жіночого клубу духовного спілкування «Лада», що більше 10 років працює при Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського. Талановита художниця розробляє психологічні ігри, які допомагають жінкам зняти психологічну напругу, знаходити правильні рішення складних життєвих ситуацій, мати позитивний погляд та оптимізм… І це дуже важливо сьогодні не тільки для членів жіночого клубу, а й і для читачів, і співробітників нашої бібліотеки.
   У читачів та гостей Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського з’явилася слушна нагода ознайомитися з роботами і Сергія Алимова, насолодитися чудовими краєвидами Полтавщини, помилуватися квітковими натюрмортами…
    В липні в нашій віртуальній художній галереї відбулася дебютна виставка робіт талановитої харківської художниці, члена Національної спілки художників України Ольги Єрофєєвої під назвою «Дотик мрії», а у серпні чекатиме на свого глядача виставка доцента Харківської державної академії дизайну та мистецтв, члена Національної спілки художників України Людмили Горбатенко під назвою «Скарби моєї душі…».
    Вже 27 років кожного четверга в літературно-музичній вітальні «Слобожанщина» читачі та гості Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського мали змогу зустрічатися з літераторами Харківщини, з відомими авторами-виконавцями, музикантами, композиторами та співаками.
    Сьогодні ми запропонували своїм відвідувачам віртуальну зустріч з відомою харківською співачкою Альбіною Мирошниченко. 
   Альбіна Василівна Мирошниченко добре відома читачам, гостям Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського та відвідувачам літературно-музичної вітальні «Слобожанщина». Талановита співачка багато разів виступала з творчими вечорами, приймала участь у святкових концертних програмах, ставала переможницею творчого конкурсу «Грані майстерності», який проводить Міжнародний жіночий клуб духовного спілкування «Лада».
    Багато часу приділяє Альбіна Василівна пошуку забутих романсів, з любов’ю і пошаною працює з кожним словом та з кожним звуком… Співачка поважає свого слухача, цінує його зацікавленість, тому так відповідально ставиться до підбору свого репертуару.
  Для своїх шанувальників Альбіна Василівна виклала у вільний доступ чотири концертні програми «Романси у виконанні Альбіни Мирошниченко», що надає смогу і під час карантинних обмежень регулярно знайомитися з новими роботами талановитої співачки.
    А у серпні для  відвідувачів літературно-музичної вітальні «Слобожанщина», читачів та гостей нашої бібліотеки готується зустріч з відомою харківською авторкою-виконавицею Оленою Голентовською під назвою «Струни мого серця…».
   Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського плідно співпрацює і з літераторами Харківщини, гостями літературно-музичної вітальні «Слобожанщина» були члени Харківської обласної організації Національної спілки письменників України, члени літературного об’єднання «Третій цех», члени Харківського Клубу Пісенної Поезії ім. Ю. Візбора…
    Сьогодні життя внесло свої корективи у роботу бібліотек, але ми продовжуємо працювати для свого читача і пропонуємо віртуальні зустрічі з поетами та письменниками Харківщини.
     Однією з перших відгукнулася на нашу пропозицію відома харківська поетеса, письменниця та перекладачка Леонтина Красношапка.
    Леонтина Красношапка добре відома читачам Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського. Талановита літераторка багато разів виступала з творчими вечорами, приймала участь у святкових концертних програмах, двічі ставала переможницею щорічного літературного конкурсу духовно-філософської, громадянської поезії та прози «Людина. Доля. Епоха.», який проводить наша бібліотека при підтримці міського департаменту культури.
    До 70-річного ювілею Леонтини Красношапки з друку вийшла її нова збірка ліричної поезії «Нестримна часу течія…», на яку так довго чекали численні шанувальники талановитої поетеси. 
  На вірші обдарованої жінки написано багато пісень відомими харківськими композиторами («Березневий сніг» сл. Леонтини Красношапки, муз. Андрія Єфімова, солістка Людмила Шевченко та «Аметистове намисто» сл. Леонтини Красношапки, муз. Сергія Золотарьова, солістка Людмила Шевченко). Її пісні живуть своїм життям – лунають з творчих майданчиків нашого міста та дарують радість і надію… Леонтина Красношапка регулярно викладає у вільний доступ свої виступи. Давайте і ми з вами, просто зараз, скористуємося слушною нагодою і  послухаємо пісні на вірші талановитої поетеси.
    В липні-серпні ми також плануємо провести творчі зустрічі з відомими харківськими поетесами Ольгою Андрус, Любов’ю Філенко та Мілою Машновою. 
    В умовах карантинних обмежень скорегував свою роботу і Міжнародний жіночий клуб духовного спілкування «Лада». У телефонному режимі працює для жінок сектор «Жіночий погляд». Провідні фахівці залюбки нададуть членам жіночого клубу юридичну, правову або ж психологічну допомогу. А для творчо обдарованих жінок сектору «Магія творчості» члени жіночого клубу разом із співробітниками Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського створили на сайті бібліотеки віртуальний «Літературний щоденник Міжнародного жіночого клубу духовного спілкування «Лада»», де кожен читач може познайомитися з новими літературними творами поетес та письменниць нашого клубу, поспілкуватися з літераторками, висловити свої думки, поставити цікаві запитання…
    Кожного року Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського готує та проводить багато різноманітних конкурсів, творчих оглядів та фестивалів. Це і літературний конкурс духовно-філософської, громадянської поезії та прози «Людина. Доля. Епоха.», і дитячий творчий конкурс «Світ у дитячих руках», і Міжнародний фестиваль-конкурс сучасної української поезії «Мова калинова». Творчо обдаровані харків’яни та гості нашого міста звикли до таких заходів і залюбки приймали в них активну участь.
   В цьому році, незважаючи на складні епідемічні умови, співробітники нашої бібліотеки вирішили не відміняти а ні літературний конкурс духовно-філософської, громадянської поезії та прози «Людина. Доля. Епоха.», а ні дитячий творчий конкурс «Світ у дитячих руках». І хоча дуже складно проводити такого масштабу конкурси дистанційно, Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського і з таким складним завданням вдало впоралася.
    Участь у літературних конкурсах дуже потрібно творчо обдарованим особистостям, для поета чи письменника важливо отримати оцінку своєї творчості професійного журі, тому ми вирішили підготувати та провести ще два літературні конкурси у дистанційному режимі – конкурс патріотичної та філософської поезії «Бути моїй Україні сильній, красивій та вільній» до Дня Незалежності України та літературний конкурс «Посміхнися, Україно!», що пройде у вересні 2020 року.
    Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського багато років плідно співпрацює з  Харківською обласною організацією Національною спілкою письменників України, з Харківським національним педагогічним університетом ім. Г. С. Сковороди, з Харківським національним університетом мистецтва ім. І. П. Котляревського та з Харківським Клубом Пісенної Поезії ім. Ю. Візбора, які завжди надавали дієву допомогу у підготовці і проведенні літературних та творчих конкурсів, оглядів, фестивалів.
    Ми впевнені, що і конкурс патріотичної та філософської поезії «Бути моїй Україні сильній, красивій та вільній» до Дня Незалежності України, і літературний конкурс «Посміхнися, Україно!» стануть незабутньою подією не тільки у житті переможців та учасників конкурсів, а й і у культурному житті нашого міста.
    А багатолюдні, веселі свята, фестивалі та творчі зустрічі неодмінно відбудуться!  Як завжди, наша бібліотека буде радо зустрічати чисельних гостей з усієї України та закордону. Треба тільки зачекати. Ну ще трішечки зачекати… 
Абрамова Ганна Анатоліївна 
Головний бібліотекар 
Центральної міської 
бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського 
м. Харків

Отзывы

Чтобы оставлять комментарии и отзывы - вы должны Войти или Зарегистрироваться



На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024