Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Популяризація українських культурних надбань в умовах масових бібліотек

19 Сетября 2015 - 21:33

Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського добре відома як визначний заклад культури, що має тривалу й цікаву історію. Протягом 80-років від дня заснування у нашій бібліотеці формувався особливий підхід до культурно-виховної роботи серед різних груп населення.

Невід’ємним і важливим напрямком у діяльності Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського завжди була співпраця з культурними та освітніми закладами нашого міста, яка взаємозбагачувала діяльність всіх зацікавлених сторін.

З метою підвищення ефективності культурно-просвітницької діяльності в нашій бібліотеці було створено у 1993 році літературно-музичну вітальню “Слобожанщина”, яка стала справжнім майданчиком для обдарованих харків’ян та творчих колективів нашого міста.

Багаторічна, щира дружба пов’язує нашу бібліотеку з фольклорним ансамблем “Рідна пісня”. Талановиті співачки багато разів виступали перед відвідувачами літературно-музичної вітальні “Слобожанщина” з цікавими музичними програмами.

Працівниками нашої бібліотеки був розроблений сценарій фольклорного свята-гри "Щедрий вечір, добрий вечір...", який був представлений гостям святкового заходу і проходив у приміщенні Харківського історичного музею. На святковому заході були присутні вихованці та вихователі дитячого притулку, відвідувачі літературно-музичної вітальні "Слобожанщина" та працівники і гості Харківського історичного музею.

У святі брали активну участь і співачки з ансамблю "Рідна пісня" під керівництвом Наталії Михайлівни Роман. Вони завзято співали веселі колядки та народні пісні, присвячені Новорічним святам та Різдву Христовому.

Сумісними зусиллями працівників бібліотеки та музею було створено затишний куточок української хати зі святковим столом, де під святими образами, прикрашеними старовинними рушниками, стояв у центрі "дідух" - символ добробуту, усіляке хатнє начиння, український старовинний посуд, святкові пироги... Тому й так природно виглядало фольклорне свято-гра "Щедрий вечір, добрий вечір...", що було розігране працівниками відділу обслуговування бібліотеки та учасницями ансамблю "Рідна пісня".

З цікавими музичними вечорами приїжджає до нашої бібліотеки і талановитий колектив оркестру народних інструментів факультету мистецтв ХНПУ ім. Г. С. Сковороди (диригент, старший викладач Василь Павлович Жуков). Вдалий підбір репертуару, популяризація класичних академічних зразків оригінальної та народної музики, високопрофесійна, віртуозна майстерність виконання складних музичних творів відомим колективом та вдала інтерпретація музичних творів диригентом оркестру надають змогу відвідувачам літературно-музичної вітальні “Слобожанщина” отримати справжню насолоду.

У Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського була представлена виставка авторських робіт майстра писанкарства Лариси Волкової під назвою “Українські обереги.” Лариса Володимирівна займається писанкарством вже 17 років, вона оволоділа технікою розпису пасхальних яєць усіх регіонів України. Майстриня брала участь у багатьох фестивалях народної творчості, де завжди здобувала визнання та вдячність. Сьогодні Лариса Володимирівна передає свою майстерність дітям. Вона веде гурток писанкарства, де крок за кроком веде своїх учнів до пізнання народних традицій. Майстриня займається і виготовленням традиційних українських ляльок-мотанок, які завжди вважалися родинними оберегами. Цікавою та пізнавальною була розповідь Лариси Володимирівни про традиції писанкарства на Слобожанщині, про те як наші предки розписували писанки, вкладаючи у візерунки свої мрії та надії…

Багаторічний досвід Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського свідчить про те, що значущою складовою у культурно-просвітницькій діяльності є залучення молоді до активної творчої діяльності.

З метою формування високого рівня національної свідомості, дослідження проблем української історії, мови, традиційного і сучасного мистецтва у нашій бібліотеці реалізуються численні культурно-просвітницькі заходи та творчі молодіжні акції.

Ще одним із важливих напрямків діяльності бібліотеки є співпраця з творчими дитячими та юнацькими колективами, з обдарованою молоддю нашого міста, дитячими музичними школами та центрами дитячої та юнацької творчості.

Вже традиційними стали виступи у нашій бібліотеці викладачів та учнів дитячої музичної школи № 13 ім. М. Коляди з святковими музичними програмами (“Ой да на Івана, ой да на Купала…”, “І покрова святі нам захист подарують…”, “Українські співаночки…”).

Вихованці Центру дитячої та юнацької творчості № 1 Дзержинського району регулярно допомагають у музичному оформленні свят та творчих заходів, беруть активну участь у дитячих конкурсах та фестивалях. Особливо хочеться відзначити яскраві виступи у бібліотеці дитячого ансамблю “Фантазія” (керівник Ольга Цехмістро); ансамблю народних інструментів “Натхнення” (керівник Галина Семенякіна); ансамблю гітаристів (керівник Ірина Сахно) та хореографічного ансамблю “Пролісок” (керівник Віолетта Хованова).

У Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського широко використовуються традиційні форми роботи, але експеримент та пошук, притаманний творчій діяльності, завжди мають місце та заохочуються. Так, у 2010 році почав свою роботу Міжнародний жіночий клуб духовного спілкування “Лада”. Одним з напрямків роботи якого є допомога молодим родинам у творчому вихованні дітей.

Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського запрошує до співпраці всіх, хто не байдужий до збереження та розвитку культурних надбань нашої країни, цілеспрямовано й послідовно впроваджуючи ідею популяризації українських культурних надбань в умовах масових бібліотек.

Г. А. Абрамова

Отзывы

Чтобы оставлять комментарии и отзывы - вы должны Войти или Зарегистрироваться



На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024