Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Під звуки улюбленого романсу»

Завідуюча філією № 22 Щербак Інна Ярославівна знайомить членів Клубу Цікавих Зустрічей «У колі друзів» з історією виникнення романсу 5 грудня 2015 року  в читальному залі бібліотеки - філії № 22 відбулася чергова зустріч членів Клубу Цікавих Зустрічей «У колі друзів». У цей день всі учасники  подумки перенеслися в XIX століття, щоб віддати себе у владу справжнього мистецтва музики і слова, що зветься романсом.

Почесними гостями вечора були Людмила Дьяченко та Валентина Шевченко, які представили слухачам свою нову програму «Під звуки улюбленого романсу». У стінах бібліотеки прозвучали романси ХІХ століття, романси з улюблених кінофільмів, а також авторські на вірші харківських поетів: Ольги Андрус, Валентини Шевченко, Зої  Цибіної  та інших.
Як би не змінилося життя протягом останнього часу, завжди залишаються вічні цінності. Пісні, романси, балади - ці та інші жанри музично-поетичної творчості були і залишаються нічим не замінною частиною художньої культури. Доступні самим широким колам суспільства, вони однаково хвилюють людей різних поколінь і художніх смаків.
Романс - твір для голосу з інструментальним супроводом, як правило, фортепіанним. Текстами романсів можуть служити лірика, оповідання, сатира і т.д. Коріння романсу як вокального жанру йдуть у музичний побут Західної Європи, зокрема, Іспанії XIII-XIV століть. Пісні любовного плану виконувалися бродячими співаками того часу на мовах романської групи, що спричинило надалі назву творів такого плану - "романс".

Романс «Не йди, побудь зі мною» виконує Людмила Дьяченко Вечір романсу в бібліотеці - філії № 22

Романси писали такі світові музичні класики, як Бетховен, Шуберт, Шуман, Ліст. Жанр романсу завдяки своєму камерно-ліричному, інтимному складу знайшов благодатний грунт і в творчості російських композиторів Глінки, Даргомижського, Римського-Корсакова, Рахманінова, Шостаковича, Свиридова.
Романс ... Скільки таємниць розбитих доль і розтоптаних почуттів він зберігає! Але скільки ніжності і зворушливого кохання оспівує! Протягом життя люди час від часу звертаються до ліричних творів як способу вираження своїх почуттів і думок ... Романс - це несподіване пізнання себе. Ось цим і визначається цінність і неповторність романсу для сучасної людини. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024