Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

Українська поетеса світового рівня

Українська поетеса світового рівня Українська поетеса світового рівня
27 лютого 2017 року в ЦДБ ім. Петра Панча відбувся позаплановий поетичний вернісаж «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я», приурочений до дня народження великої української поетеси Лесі Українки.
Лариса Косач увійшла в класичну літературу під прекрасним псевдонімом «Леся Українка». Її велика творча спадщина - вірші, поеми, драми і, навіть, листування - несе читачам не тільки національний колорит, а й демонструє високий світовий рівень поезії.
Леся Українка була другою дитиною з шістьох в заможній родині Петра і Олени Косач. (Олена Косач відома як Олена Пчілка - поетеса, етнограф, фольклорист). В одному з листів Леся Українка називала своє життя постійною війною з хворобою, тому що в дитинстві на Водохреще застудилася і назавжди отримала туберкульоз кісток. Її чоловік, Клемент Квітка, теж був хворий на туберкульоз. Разом вони боролися з хворобою, і в цій боротьбі підтримкою для поетеси служив її дар римованого слова. Переживаючи нелегкі часи, Леся була впевнена, що слід сподіватися навіть без надії: «…мені здається, що я маю перед собою якусь велику битву, з якої вийду переможцем або зовсім не вийду. Коли у мене справді є талант, то він не загине, - то не талант, що погибає від туберкульозу чи істерії! Нехай і заважають мені сі лиха, але зате, хто знає, чи не кують вони мені такої зброї, якої нема в інших, здорових людей…».
Перший її вірш називався «Надія». Цікаво, що Леся Українка дуже любила музику, мала талант до музичної імпровізації (один з її віршів називається «До мого фортепіано»), однак через хворобу, не могла грати, тому музика втілилася в її геніальних поезіях. Найбільш грунтовну, побудовану на фактах, біографію Лесі Українки написала її сестра Ольга - лікар за професією, - яка дбайливо зберегла весь родинний архів Косачів.

Українська поетеса світового рівня Українська поетеса світового рівня

Учні 8 «В» класу школи №159, що були присутні на вернісажі, подивилися документальний фільм «Леся Українка», дізналися цікаві факти з життя поетеси, прослухали відомі і маловідомі вірші «Імпровізація», «Твої листи завжди пахнуть в'ялими трояндами», «Конвалія», «Талого снігу платочки сивенькії». А також разом вивчили переклад Лесі Українки з творчості Генріха Гейне «Вони мене дражнили».
 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024