Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Проектна діяльність публічних бібліотек міста Харкова

«Проектна діяльність публічних бібліотек міста»
25 травня 2017 року ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського пройшов міський семінар «Проектна діяльність публічних бібліотек міста». Двадцять шість фахівців з усіх районних ЦБС взяли участь в роботі семінару, ділилися досвідом реалізації різних бібліотечних проектів.
Бібліотечні проекти - соціальні, некомерційні, вони призначені для зміни ситуації в галузі забезпечення більш повного і ефективного доступу до інформації та бібліотечних послуг. Умовами ефективності бібліотечних проектів є - прагнення бібліотек до кооперації та взаємодія з іншими бібліотеками, інформаційними та культурними установами, місцевою владою, некомерційними організаціями.
 
Заступник директора з питань менеджменту та проблемно-аналітичних питань ХОБЮ Марія Медведська презентувала проект соціальної адаптації внутрішньо-переміщених осіб, який фінінсіруется німецьким урядом і німецької федеральної компанією GIZ спільно з Харківським відділенням Української бібліотечної асоціації. Його девіз: «Навколо знань єднаємо громаду».
Мета проекту: допомога в освіті, творчій самореалізації та соціальної адаптації для людей, вимушених змінити місце проживання в результаті війни на сході України.
В рамках проекту пройшли:
- ярмарок вищих навчальних закладів;
- тренінги з профорієнтації;
- курси основ комп'ютерної графіки;
- тренінги з інтернет-безпеки;
- виїзні тренінги по медіаграмотності;
- майстер-класи ефективної комунікації;
- психологічні тренінги по стресостійкості.
17 травня 2017 року Харківській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося урочисте відкриття інтернет-центру на 8 робочих місць. Користування інтернет-центром безкоштовне.
 
З реалізацією проекту «Корпоративна мережа публічних бібліотек міста Харкова» познайомила присутніх заст. директора з інновацій ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського Серенко Ірина.
Проекту більше десяти років. І за цей час багато чого досягнуто. Поетапно вирішуються поставлені цілі: Об'єднання інформаційних ресурсів публічних бібліотек Харкова, створення єдиного інформаційного простору; Повне і оперативне задоволення інформаційних запитів користувачів на основі корпоративних ресурсів; Інтеграція інформаційних ресурсів публічних бібліотек регіону в світовому інформаційному просторі; Раціональне використання внутрішніх ресурсів на основі об'єднання трудових зусиль бібліотек.
Формування корпоративного електронного каталогу - основне з завдань Проекту. З 2007 року над створенням електронного каталогу працюють всі бібліотеки - учасниці. Вносяться описи на нові надходження книг та інші документи, аналітичний опис статей з періодичних видань і збірників. З 2012 року - ретро введення фондів бібліотек. З 2016 Електронний каталог корпоративної мережі публічних бібліотек міста Харкова доступний користувачам в мережі Інтернет, розміщений на сайтах бібліотек - учасниць. Зараз електронний каталог налічує близько 100 000 записів на книги та інші документи.
Проект розвивається, на порядку денному вирішення наступних завдань: Формування цифрових колекцій; Організація електронної доставки документів і об'єднаної віртуальної довідкової служби; Організація електронної книговидачі на базі єдиного читацького квитка і єдиної БД читачів в бібліотеках-учасницях Корпорації. 

«Проектна діяльність публічних бібліотек міста»

Валентина Іванова, директор ЦБС Слобідського району розповідала про роботу Пункту європейської інформації, який вже два роки працює в ЦБ ім. Тургенєва по проекту УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської информації в бібліотеках». Цілі роботи пункту: поширення офіційної інформації про ЄС, популяризація європейських цінностей, європейської освіти, розширення знань про національні, культурні, духовні цінності країн Європи і найголовніше прищеплення почуття приналежності нашої держави до європейських народів і безперечність європейського вибору в майбутньому. В рамках проекту проходять: віртуальні подорожі по країнах Європи, пізнавальні ігри, тематичні заняття в Ленгвіч-кафе, читачам доступна віртуальна бібліотека представництва ЄС в Європі. 18 травня ЦБС Слобідського району відкрила ще один пункт Європейської інформації в бібліотеці-філії № 22.

«Відкрий для себе рідне місто» - так називається проект, який презентувала директор ЦБС Новобаварського району Олена Мунтянова. Головна мета проекту - вивчення і популяризація історії Харківщини. В рамках проекту бібліотеки: збирають першоджерела краєзнавчої інформації; комплектують фонди краєзнавчої літературою; випускають тематичні збірники з інформацією про Новобаварський район, календарі знаменних дати, хроніки подій, досьє на пам'ятники архітектури; щотижня проводять краєзнавчі читання; працюють клуби любителів історії; організовуються в зустрічі з харківськими письменниками, поетами, краєзнавцями.

Людмила Стрельникова бібліотекар відділу обслуговування ЦБ ім. А. П. Чехова ЦБС Індустріального району познайомила колег з комплексом пілотних проектів «Арт-ковчег», який нещодавно стартував в бібліотеці. У програмах проекту читацькі активності: Активне довголіття: лекції дієтолога, практичні заняття зі скандинавської ходьби; клуб «Шаховий острів»; заняття по нейрографіці; майстер-класи з образотворчого та прикладного мистецтва для дітей та дорослих; диспути, ігри, екологічні десанти, уроки мужності.

«Проектна діяльність публічних бібліотек міста»

Анна Обедіхіна і Вікторія Бандурко представили проекти ЦБС Немишлянська району:
1. «Молоді таланти Харкова». Цілі і завдання проекту: Організація безкоштовних літературних курсів та тренінгів для письменників початківців; Випуск літературного альманаху з кращими роботами молодих талантів; Виставка-ярмарок творчих робіт юних талантів; Організація концертів районного масштабу для молодих виконавців; Формування партнерських відносин з фотографами Харкова, з метою проведення майстер-класів, фото-конкурсів, фото-виставок для молоді.
2. «Школа здорової особистості». Мета: надання безкоштовної психологічної допомоги та підтримки населенню Немишлянська району.
3. «Право і життя». Мета: створення умов для формування правової культури серед населення Немишлянська району міста Харкова. Перспективи: Розширення партнерських відносин з громадськими організаціями, юристами, студентами юридичних факультетів, політологами, ЗМІ; Надання юридичної допомоги онлайн на офіційній сторінці бібліотеки і в соціальних мережах, безкоштовне консультування досвідченого юриста. 

Московську ЦБС представляла Олена Храмцова, завідуюча бібліотекою-філією № 32, розповіла про соціокультурний проект «Театр книги». Проект, в якому задіяні всі бібліотеки району, спрямований на пропаганду літератури і читання засобами театрального мистецтва. В бібліотеках працюють: театр ляльок «Золотий ключик», театр-книга «Казка», проходять фестивалі пісень і музики.

«Проектна діяльність публічних бібліотек міста»

Одноголосно вирішено, що проекти бібліотекам потрібні і важливі! В результаті ефективно реалізованого бібліотечного проекту, як правило, виникають нові освітні, інформаційні, культурні та соціальні послуги, нові можливості, нові структури. Ідеальний проект - той, користь від якого не закінчується з ним, результати стійкі, а успішний досвід використовується іншими людьми і організаціями! 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024