Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Лялька-мотанка – родинний оберіг українців

Майстриня Олена Куля та її ляльки в бібліотеці-філії №22 Майстриня Олена Куля представляє ляльку-мотанку, створену в традиціях трипільської культури20 квітня 2019 року у бібліотеці-філії №22 відбулася зустріч читачів з майстринею народної творчості Оленою Кулею. З ляльками-мотанками цієї майстрині бажаючі познайомились на виставці-експозиції, представленій в читальному залі. Ляльки Олени Миколаївни зачаровують своєю «справжністю», вони мають свої характери і свою історію. А головне, що в них зберігаються традиції української історії та культури.

Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Така іграшка не просто фігурка для ігор, а справжній амулет та талісман для всієї родини. Для різних життєвих ситуацій створювалися відповідні ляльки. Зустрічаються ляльки–обереги для будинку, родинного вогнища, для захисту дітей та господарства від злих сил та лихого ока та багато інших.

Майстриня Олена Куля та її ляльки в бібліотеці-філії №22 Майстриня Олена Куля та її ляльки в бібліотеці-філії №22

Вчені та дослідники приходять згоди, що перші ляльки-мотанки, сповнені оберегового змісту, з’явилися приблизно п’ять тисяч років тому.

Головна відмінність мотанки від звичних ляльок – відсутність обличчя. Тобто обриси обличчя на ляльках-мотанках представлені у вигляді переплетень різнокольорових ниток, у вигляді хреста. З часів язичництва побутувала думка, що саме через обличчя в ляльку може поселитися душа. 

«Магічні ляльки» Олени Кулі Виставка української вишивки в бібліотеці-філії №22

Українці вірили, що в ляльці присутній дух роду, який і оберігає членів своєї родини від всіляких негараздів,  передає вікову мудрість та знання прийдешнім поколінням.

Олена Миколаївна Куля познайомила присутніх з історією ляльок-мотанок від Трипілля до наших часів, з правилами, традиціями та секретами виготовлення ляльок-мотанок. Присутні з великим інтересом дізналися про різні види ляльок, про їх призначення. Радує, що в наші дні зберігається традиція виготовлення таких оберегів. І що завдяки таким майстрам люди мають можливість дізнатись про своє минуле.

Талановиті люди талановиті у всьому. Олена Миколаївна порадувала нас своїми віршами. Тема України, її минулого і майбутнього, її чудової природи та її талановитих людей – це теми її творів. 

«Магічні ляльки» Олени Кулі Виступ Тетяни Миколаївни Костової в бібліотеці-філії №22

Почесним гостем вечора була відома харківська журналістка, поет, краєзнавець  і майстриня народної вишивки Тетяна Михайлівна Костова. Вона представила вишиті українські рушники і розповіла про символіку і традиції вишивки. А також познайомила зі своїми новими творами.

Члени Клубу Цікавих Зустрічей «У колі друзів» вдячні майстриням за цікаву зустріч і бажають їм творчого натхнення.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024