Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Цирк у Харкові

З дитинства, коли ми чуємо слово «цирк», у нас покращується настрій, з'являється відчуття щастя, очікування чудес і сюрпризів. Все це подарував читачам і гостям бібліотеки №22 шпрехшталмейстер (режисер-інспектор манежу) Старого цирку Юрій Борисович Соболєв.
Юрій Борисович присвятив видовищному мистецтву все своє життя. Він є хранителем історії Старого цирку: проводить лекції та екскурсії по старому цирку, знайомить з полуторастолітньою історією харківського цирку , демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції.
Присутні на зустрічі дізналися багато нового і цікавого про історію цирку в Харкові, про нелегку роботу артистів цирку, побачили кілька фокусів у виконанні Юрія Борисовича.

Виступ шпрехшталмейстера Старого цирку Юрія Соболєва в бібліотеці-філії №22 Виступ шпрехшталмейстера Старого цирку Юрія Соболєва в бібліотеці-філії №22 Шпрехшталмейстер Старого цирку Юрій Соболєв демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції Шпрехшталмейстер Старого цирку Юрій Соболєв демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції

Виявляється, перші циркові вистави в Харкові почали давати ще в 1864 році. Перший стаціонарний цирк - Чинізеллі - був дерев'яний з пічним повітряним опаленням. Пізніше в Харкові почали будувати подібні майданчики - Фюрера, Вільгельма Сура, Годфруа, Труцци. Офіційно ж днем ​​народження харківського цирку вважається 1883 рік. Тоді був підписаний указ градоначальника про відкриття першого стаціонарного цирку. Манеж був побудований на Торговій площі, там, де зараз знаходиться ЦУМ. Він теж був дерев'яним.
У 1905 (за іншими даними - в 1906) році з'явився перший кам'яний стаціонарний манеж - цирк-театр Грікке, нинішній Старий цирк. Зал був сконструйований таким чином, що тут можна було давати і театральні і циркові вистави.

Шпрехшталмейстер Старого цирку Юрій Соболєв демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції Шпрехшталмейстер Старого цирку Юрій Соболєв демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції Шпрехшталмейстер Старого цирку Юрій Соболєв демонструє раритетні експонати зі своєї приватної колекції В бібліотеці №22 теж можна побачити циркові фокуси

З минулого століття і до сьогоднішнього дня наше місто є альма-матер багатьох циркових атракціонів і зірок. На харківському манежі виступало багато знаменитих артистів: перша жінка - приборкувач хижаків Ірина Бугримова, дресирувальники Анатолій і Володимир Дурови, циркові музичні ексцентрики брати Танті, клоун Віталій Лазаренко, знаменитий ілюзіоніст Еміль Кіо. На початку 50-х знаменитий Олег Попов став клоуном саме на цьому манежі.
Старий цирк як і раніше живе і працює. Сьогодні він використовується як тренувальна арена. Зараз ведеться велика робота по створенню віртуального музею Старого цирку .

Читачі і співробітники бібліотеки №22 висловлюють велику подяку Юрію Борисовичу Соболєву за цікаву зустріч, за можливість долучитися до таємниць цирку і чекають подальших зустрічей. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024