Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Письменник, закоханий у небо

Одному з найпопулярніших американських письменників Річарду Девіду Баху в 2021 році виповнюється 85 років.
Він народився 23 червня 1936 року в місті Ок-Парк штату Іллінойс. Закінчив Каліфорнійський державний університет у Лонг-Біч. Служив у ВПС США пілотом, а згодом очолював Асоціацію старовинних літаків, був пілотом-каскадером й авіаінструктором, продавав прогулянкові польоти на біплані.
В середині 60-х стали виходити його книги. Це були романтичні повісті про життя пілота, для якого політ був способом існування і осмислення дійсності.
У 1970 році була видана тоненька книжка, повість-притча «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон». Успіх її був феноменальним. Кілька місяців «Чайка» перебувала в списку найбільш продаваних книг в США. З тих пір Річард Бах здобув світову популярність. 
 
Бах стверджував, що одного разу, прогулюючись по берегу каналу Белмонт Шор, почув Голос, який виголосив загадкові слова: «Чайка Джонатан Лівінгстон». Підкоряючись Голосу, Річард сів за письмовий стіл і зобразив бачення, яке пройшло перед його уявним поглядом на зразок кінофільму. І ця історія не здається фантастичною. Занадто великий контраст між автобіографічними творами про пілотів і літаки й поетичним шедевром про справжню чайку, яка  осягає закони досконалості.
В основі світогляду Баха лежить ідеалістичне уявлення про те, що весь матеріальний світ і всі обмеження, що накладаються їм на людину - ілюзії, які можуть бути змінені в будь-який момент: «Не вір тому, що кажуть твої очі! Усе, що вони показують, це обмеження»; «Можна вирушити у будь-яке місце й у буд-який час на твоє бажання , - сказав старійшина. - Я бував у всіх місцях і часах, які лише спадали на думку».
 
Ця дивовижна казка, як ніяка інша книга на світі, відповідає на питання про те, хто ми, навіщо прийшли в цей світ і як навчитися жити в гармонії зі світом, щоб знайти справжню свободу.
За мотивами повісті-притчі в 1972 році Холом Бартлеттом був знятий приголомшливо красивий і живий драматичний фільм «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон».
Незважаючи на поважний вік, Річард Бах не перестає мріяти. Саме мрії дають йому можливість відчути «дивовижні здібності і вільний дух».
До ювілею відомого письменника бібліотека-філія № 22 підготувала буктрейлер «Птах на ім'я Джонатан Лівінгстон».
Бажаємо вам приємного перегляду.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024