Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Свій обов’язок сповнила до кінця…»

До 115-річчя від дня народження української поетеси Олени Телігі

Олена Теліга з друзями

Незвичайна та трагічна доля талановитої української поетеси Олени Телігі не могла залишити байдужими ні членів літературного клубу «Літtera», ні членів Міжнародного жіночого клубу духовного спілкування «Лада», тому і був підготовлений літературний вечір під назвою «Свій обов’язок сповнила до кінця…», який з великим успіхом пройшов 25 липня 2021 року в Харківському Будинку вчених.
 
Сьогодні, коли наша країна відстоює свою Незалежність, долає агресію і перепони ворогів, трагічна доля української поетеси та діячки ОУН Олени Теліги стає прикладом любові та відданості своїй країні, поваги до її мови та культурних традицій.
Видатна жінка пройшла шлях від російського середовища та культури до українського націоналізму, зробила свій вибір і залишалася непохитною в своїх переконаннях.
Вибір фаху став очевидним – українська мова та література. Разом з майбутньою поетесою навчалися Олег Ольжич, Юрій Дараган, Галина Мазуренко-Боголюбова. У такому оточені до кінця формується україноцентрична свідомість поетеси, вона вступає до ОУН.

Пам’ятник поетесі в Києві Пам’ятник Олені Телізі на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» у Києві

Влітку 1941 року Олена Теліга приїжджає до Києва, де продовжує активну діяльність. Працює редактором тижневика «Літаври» в газеті «Українське слово». На чергову зустріч Спілки письменників друзі просили поетесу не приходити через загрозу арештів. Олена відповіла: «Коли я не повернусь, то не забувайте про мене. Коли я загину, то знайте, що свій обов’язок сповнила до кінця».
 
Найгірші прогнози справдилися: гестапо влаштувало засідку. Німці заявили, що ті, хто не належать до Спілки письменників, можуть вийти. Чоловік Олени, Михайло Теліга, який не був членом цієї організації, залишився зі своєю дружиною. Цього ж місяця в Бабиному Яру подружжя розстріляли…
 
Пам'ять про видатну жінку увічнено: в 2009 році відкрито пам’ятник Олені Телізі по вулиці Політехнічній біля корпусу КПІ (Скульптор В. І. Щур) та в 2017 році відкрито пам’ятник поетесі на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» у Києві (Скульптори О. Рубан та В. Липовка).

Виступ керівника літературного клубу «Літtera» Лідії Яківни Прилуцької лени літературного клубу «Літtera»

Прикрасою літературного вечора стали вірші Олени Теліги, яки читала відома харківська поетеса Леонтина Красношапка.
А перегляд уривку із документальної стрічки «Відомі невідомі патріоти: Олена Теліга» викликав жваве обговорення та бурю яскравих вражень.
 
І як завжди, для музичного оформлення заходу, концертмейстер Людмила Квітченко підготувала музичну збірку з творів українських композиторів та українських народних пісень.
 
 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024