Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Якщо вам слово не знайоме, до ваших послуг словники»

Французький письменник Анатоль Франс назвав словник «всесвітом, розташованим у алфавітному порядку». Словник потрібен, коли не знаєш, як пишеться те чи інше слово. Але це не головне. Словники – це не лише довідники, але й елемент національної культури. Все багатство лексичних запасів мови зібрано у цих книгах. Їх чимало й вони різноманітні. 

Енциклопедичні словники описують світ, пояснюють поняття, дають біографічні довідки про відомих людей, відомості про країни та міста, про видатні події. Філологічні словники містять інформацію про слова. Існують різні типи словників. Більшості людей відомі двомовні словники: до них ми звертаємося під час вивчення іноземних мов та перекладу текстів.
 
Надзвичайно різноманітними є одномовні словники. Відомості про правильне написання слів можна дізнатися в орфографічному словнику. Про те, як треба вимовляти слово, – в орфоепічному словнику (тобто словнику літературної вимови і наголосу). Існує низка термінологічних словників. Наприклад, словник юридичних латинських висловів, історичних термінів та інші.
 
Не менш цікавий і словник мовленнєвих помилок та труднощів. Також дуже популярним є тлумачний словник. Адже у ньому можна дізнатися про значення слова. І це не повний перелік. Ще існують словники іншомовних слів, етимологічні, діалектні, синонімів, антонімів, омонімів та словники мови письменників. І всі вони знайомлять читача з безкраїм багатством мови. 
 
Пропонуємо до вашої уваги бібліотечно-бібліографічний онлайн-урок «Якщо вам слово не знайоме, до ваших послуг словники» про види і типи словників, які до ваших послуг у нашій бібліотеці.  


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024