Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Вітаємо з Першотравнем!

1 травня в багатьох країнах світу відзначається міжнародне свято - День праці, який спочатку мав назву День міжнародної солідарності трудящих. Відомо, що 1 травня відзначався як день солідарності трудящих.

Але мало хто уявляє, що це свято бере свій початок в Америці. Історія цієї дати пов'язана з подіями, які відбулися в Чикаго в 1886 році.

Тоді, 1 травня 1886 року, робочі Чикаго оголосили страйк проти 15-годинного робочого дня і зажадали у власників фабрик переходу на 8-годинний робочий день. Демонстрації тривали 4 дні. У липні 1889 року 1 Конгрес 2 Інтернаціоналу в Парижі прийняв рішення вважати 1 травня Днем міжнародної боротьби за 8-годинний робочий день і Днем міжнародної солідарності трудящих всіх країн.

Мало хто знає, що свято Першого травня має і язичницькі корені. Справа в тому, що місяць травень був названий на честь богині Майї, богині землі і родючості, якій поклонялися жителі Стародавньої Італії. Після орання земель і посіву древні люди урочисто відзначали перший день травня, щоб їх весняна праця не пропала дарма і був хороший урожай. Також за традицією Перше травня відзначають у багатьох країнах Європи. Найбільше в цих країнах це свято асоціюється з різними весняними квітами. Наприклад, в Іспанії в день свята молоді женихи дарують своїм обраницям квіти, які до цього часу розпускаються.

У Німеччині Травневе свято (Maifeiertag) здавна відзначається весело. На ньому можна потанцювати, поспівати, купити на ярмарку майстрів корисні і забавні речі, послухати музику.

Святкування відбувається на честь відродження природи, розквітаючий весни. Зима пройшла - природа починає нове життя. Ось і виходить, що свято 1 травня дуже багатогранне: воно відзначається в багатьох країнах, об'єднуючи людей різних національностей; уособлює собою радість відродження і пробудження, зігріваючи серця і душі. Сонце дарує нам веселощі і світло, за яким ми так скучили!

1 травня в історії та культурі

Створення Королівства Великобританії

1 травня 1707 Англія і Шотландія були об'єднані в єдину державу, яка отримала назву Королівство Великобританія. Майже ціле століття до цього обидві країни перебували під управлінням єдиного монарха, але фактично залишалися незалежними державами. Під час правління королеви Анни був розроблений Акт про унію, згідно з яким відбулося злиття Шотландії та Англії, був створений єдиний Парламент, розташований у Вестмінстері, Лондон, і єдиний уряд. Після цього виникла ідея називати обидві країни Південною та Північною Великобританією замість історичних найменувань, але широкої підтримки вона не знайшла.

 

 У Петербурзі на сцені Александрінського театру була вперше зіграна п'єса Миколи Васильовича ГОГОЛЯ «Ревізор» (19 квітня за ст. Ст.)

Вважається, що ідею п'єси автору підказав Олександр Пушкін, коли Гоголь восени попереднього року звернувся до нього в листі з проханням: «Зробіть милість, дайте який-небудь сюжет, хоч який-небудь смішний чи не смішний, але російський чисто анекдот. Рука тремтить написати ... комедію ». Відповідь Пушкіна невідома, але поета під час подорожі в Нижній Новгород і Оренбург одного разу самого прийняли за присланого з столиці ревізора. Гоголь написав п'єсу за місяць - у грудні вона була готова. Коли Пушкін разом з вихователем цесаревича поетом Василем Жуковським за допомогою своїх зв'язків при дворі домоглися представлення п'єси імператору, все подальше проходило стрімко: були пройдені всі цензурні рогатки, отримано дозвіл на друк, а на прем'єрний показ у Александрінці зібрався увеcь Петербург на чолі з імператором Миколою I . Гоголь, одягнений у фрак і сидівший поруч з Жуковським, втік, не дочекавшись кінця. «Ніхто, ніхто, ніхто не зрозумів!» - у розпачі повторював він. Актори перетворили спектакль у водевіль, а високошляхетна публіка в першу чергу спостерігала за реакцією Миколая. Цар заплескав - і всі заплескали. Він засміявся або промовчав - і всі чинили так само. Після вистави імператор подякував акторам, а потім ще двічі разом з родиною дивився п'єсу. Кажуть, що він вимовив: «Тут усім дісталося, а найбільше мені». Незабаром в сенсі п'єси розібралися всі, а реакційна критика зустріла її в багнети: «Ні, це не прості дрібнички; на це звернути потрібно сувору увагу. За такі собі речі і до Сибіру посилають ». Розгорнуте цькування так подіяло на автора, що Гоголь вирішив на час виїхати з Росії. Його добровільне вигнання (не рахуючи коротких наїздів) тривало більше десяти років.

Вперше надійшли в продаж поштові марки 

1 травня 1840 вперше в світі були продані поштові марки. Сталося це на лондонському поштамті, марки з профілем королеви Вікторії коштували один пенні за чорну - знаменитий «Чорний пенні» - і два пенси за синю. Через кілька днів їх вже можна було наклеїти на конверт і відправити лист адресату. Ідея використання марок в якості оплати поштових відправлень належала Роуленду Хіллу, англійському винахіднику і реформатору. Він розробив також основні концепції всього сучасного поштового зв'язку. За свою реформу пошти Великобританії Хілл отримав титул лорда й грошову премію в 20 тисяч фунтів стерлінгів.

Розпочато будівництво першого в світі хмарочоса 

1 травня 1884 було закладено перший в світі хмарочос - будинок страхової компанії (Home Insurance Building) в Чикаго, США. Його висота склала 42 метри, або 10 поверхів. Через кілька років їх стало дванадцять, а висота будівлі сягнула майже 55-ти метрів. Автором проекту був американський архітектор Вільям Ле Барон Дженні. Він запропонував використовувати новітню технологію будівництва, яка полягає в застосуванні несучого каркаса, завдяки чому загальна вага споруд зменшувалася майже на третину. Розроблені Дженні принципи лежать в основі всіх сучасних хмарочосів: висока поверховість, сталевий «скелет», застосування ліфтів замість сходів і використання матеріалів, що перешкоджають поширенню пожеж. Згодом Дженні став автором безлічі проектів високих будівель і заслужив звання «Батька хмарочосів».

 Страйк робітників у Чикаго

1 травня 1886 в США і Канаді пройшов ряд мітингів і демонстрацій. У Чикаго страйк робітників призвів до сутичок з поліцією і загибелі кількох людей. За звинуваченням у провокаційних діях були засуджені вісім анархістів, четверо з яких були повішені. Всі вони згодом були визнані невинними. На згадку про ці події в липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу ухвалив рішення щорічно в цей день проводити мітинги і демонстрації з соціальними вимогами. Через рік День міжнародної солідарності вперше широко відзначався в цілому ряді країн світу.

Перший військовий парад Червоної Армії

На Русі тріумфальні ходи військ проводилися ще наприкінці 12 століття. Наприклад, після розгрому німецьких лицарів на Чудському озері військо Олександра Невського в повному бойовому обладунку пройшло по Пскову під святковий передзвін дзвонів. Своєрідні паради були і в часи Петра I. Спочатку вони практикувалися в «потішному війську» молодого царя, а потім в гвардійських частинах. У 19 столітті паради в російській армії одержали повсюдне поширення. У Петербурзі взимку вони проводилися на Дворцовій площі, навесні - на Марсовому полі, а влітку - в Царському селі.Перший військовий парад в роки радянської влади відбувся 1 травня 1918 на Ходинському полі в Москві. У ньому брали участь війська Московського гарнізону і були присутні Володимир Ілліч Ленін, Надія Костянтинівна Крупська, Марія Іллівна Ульянова. Музичний супровід заходу забезпечував оркестр під управлінням Л.Петкевича.

Офіційне відкриття Емпайр-Стейт-білдінг

Емпайр-Стейт-білдінг (англ. Empire State Building) - 102-поверховий хмарочос, розташований в Нью-Йорку на острові Манхеттен. Офісна будівля. З 1931 по 1970, до відкриття Північної вежі Всесвітнього торгового центру, був одною з найвищих будівель світу. Земляні роботи на ділянці почалися 22 січня 1930 року, а спорудження самої башти почалося 17 березня - в День святого Патрика. На будівництві працювали 3400 робітників, переважно емігранти з Європи, а також кілька сотень будівельників-монтажників сталевих конструкцій з племені могавков, багато з яких приїхали на будівництво з резервації Канаваке поблизу Монреаля. Будівництво будівлі стало частиною висотної гонки, що проходила в Нью-Йорку в той час. Два інших проекти, які брали участь у цій гонці - Уолл-стріт, 40 і Крайслер Білдінг, були на стадії реалізації, коли Емпайр-Стейт-білдінг тільки починав будуватися. Кожен з проектів-суперників тримав титул найвищої будівлі протягом кількох місяців, доки Емпайр-Стейт-білдінг не перевершив їх усіх. На будівництво пішло всього 410 днів. За тиждень будувалися приблизно чотири з половиною поверхи, а в найбільш інтенсивний період за 10 днів були зведені 14 поверхів. Офіційне відкриття відбулося 1 травня 1931, коли президент США Герберт Гувер включив освітлення будівлі, натиснувши на кнопку у Вашингтоні. Вже наступного року першим використанням освітлення на верхівці будівлі було відсвяткувано перемогу Рузвельта над Гувером в президентській гонці в листопаді 1932 року.

Американський льотчик Френсіс Пауерс порушив повітряний простір СРСР і був збитий в районі Свердловська

1 травня 1960 американський літак «U-2», пілотований льотчиком Френсісом Пауерсом, порушив повітряний простір СРСР і був збитий в районі міста Свердловська (нині Єкатеринбург). Пауерс вистрибнув з парашутом і був негайно по приземленні затриманий біля Свердловська. Перша ж випущена ракета ЗРК С-75 відірвала у літака Пауерса крило, пошкодила двигун і хвостову частину, для надійної поразки було випущено ще кілька зенітних ракет. Крім того, випадково був збитий радянський перехоплювач МіГ-19, який летів нижче, не маючи можливості піднятися на висоту «У-2». Пілот радянського літака, старший лейтенант Сергій Сафронов, загинув. Посмертно був нагороджений орденом Червоного прапора.

 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024