Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Мов виноград у золоту чашу вино словес він проливає в світ…»

Літературний портрет до 140-річчя від дня народження Івана Кочерги
 
Цього року 6 жовтня відзначається 140 років від дня народження, українського митця ХХ століття, Івана Кочерги. Сценічна спадщина драматурга багата на естетичну  та філософську думки. Його мистецькі принципи сповідують незалежність. 
Добу, в яку творив письменник можна вважати не сприятливою, але не дивлячись на можливі загрози Іван Кочерга написав твори, які витримали випробовування часом та вважаються драматичною класикою української літератури. На початку ХХ століття, саме у цей час творив митець, в Україні панувала політика русифікації. Вистави українською мовою були вкрай рідкісним явищем, але твори написані Іваном Кочергою були поставлені на сцені українського театру в оригіналі.
Класик української драматургії не боявся ні в творчості, ні в житті висловлюватися сміливо з найпринциповіших національних питань, він відстоював українську мову як мову вільного і незалежного народу.  
 
Творчість Івана Кочерги – надбання  української літератури. Талант митця збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий» і ін.
У п'єсах драматурга постає «новий» українець - національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя. П'єси Кочерги мали приголомшливий успіх і досі є одними з «основних» в репертуарах провідних українських театрів: на них і сьогодні приходять сотні тисяч глядачів.
До дня народження митця бібліотека-філія № 11 підготувала віртуальний літературний портрет «Мов виноград у золоту чашу вино словес він проливає в світ…» присвячений життю та творчості письменника.
 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024