Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Шедеври іконопису

Тематична екскурсія по залах Харківського художнього музею
 
В 2022 році Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського разом із Харківським художнім музеєм запроваджує новий художньо-мистецький проект «Славетні художники світу».
 
5 січня відвідувачі літературно-музичної вітальні «Слобожанщина», що 28 років плідно працює при Центральній міській бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського, завітали в гості до стародавніх друзів – співпрацівників Харківського художнього музею на огляд постійної виставки «Українське і російське мистецтво 16 – початку 20 століть», зокрема її частини «Шедеври іконопису».
 
Співпрацівники музею розповіли що формування колекції почалося ще в кінці 19 ст. Кістяком майбутньої експозиції стали роботи російських майстрів, переданих художньому музею Петербурзькою академією мистецтв. Пізніше збори було поповнено за рахунок колекцій Харитоненка та Філонова.
Постійна експозиція музею «Українське і російське мистецтво 16 – початку 20 століть» налічує багато картин, які мають світову цінність. В складі експозиції є справжні іконописні шедеври – рідкісні ікони Волинської школи, що датуються 16 ст.
 
Іконописне мистецтво – це не тільки зображення Творця, воно має значно глибшу християнську філософію, яка у всі часи підтримувала людей та додавала сил. Окрім таланту, іконописець вкладав душу до зображення, а зробити таке без глибокої віри у серці практично не можливо.
 
Головною перлиною колекції Харківського художнього музею, звичайно, є ікона «Трійця». Твір надійшов до музею в 1930-і роки з полтавського селища Баришівка. Ікона належить пензлю невідомого майстра слобожанської школи 17 століття. Ікона «Трійця» найбільш яскраво передає риси українського бароко часів його розвитку. Зображення в іконі природи, архітектури і людей є втіленням ідеалу земної краси, близького до Бога, світу, раю.
 
Дуже вразили відвідувачів справжні шедеври іконопису – рідкісні ікони Волинської школи, що датуються 16 ст. В їхніх сюжетах і манері оформлення чітко простежуються риси італійського Відродження.
Відвідувачам літературно-музичної вітальні «Слобожанщина» дуже сподобалася оглядова екскурсія залами Харківського художнього музею та унікальні твори іконопису, вони були вдячні співпрацівникам музею за цікаві та пізнавальні розповіді, щиро дякували за чудові враження та добрий святковий настрій.

Харківський художній музейШедеври іконописуІкона «Трійця»


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024