Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Кохання - то одвічна таїна»

 презентація книги до дня Святого Валентина

Найромантичніший день року відзначають у середині лютого - 14 числа. День святого Валентина прийшов до нашої країни з Заходу. В Україні день закоханих активно почали святкувати в 90-х роках минулого століття.
 
Історія свята починається аж у ІІІ столітті нашої ери. Легенди оповідають історію про християнського священика наймення Валентин, який таємно одружував солдатів армії римського імператора Клавдія ІІ.
Справа в тому, що на думку Клавдія ІІ сімейне життя відволікало молодиків від армії. Імператор хотів завоювати світ, але йому не вистачало воїнів. Римський монарх вважав, що солдат повинен думати про славу імперії, а не проте як прогодувати власну родину. Саме тому імператор видав наказ, за яким заборонив солдатам одружуватися впродовж усієї військової служби.
 
Виданий Клавдієм наказ не зупинив римських воїнів, вони продовжували одружуватися, але таємно, допомагав їм в цьому молодий священик Валентин. Коли Клавдій ІІ дізнався про порушення свого наказу, він не жарт розлютився, імператор звелів стратити молодого священнослужителя. Коли Валентин очікував на виконання вироку, він закохався у доньку тюремника. Молодик мав певні знання з медицини, завдяки яким він допоміг вилікувати сліпоту дівчини. Перед стратою священик написав коханій прощального листа, в якому зізнався у своїх почуттях до неї, підписавши його «Від твого Валентина». 14 лютого 269 року Валентина було страчено, але пам'ять про його подвиг зберіглася до сьогодення. 
 
У V столітті Валентина проголосили Святим покровителем всіх закоханих. Всесвітнє свято освідчень тепер відзначається повсюдно. В пам'ять про лист, який священик написав своїй коханій, 14 лютого закохані дарують одне одному листівки - валентинки. 
 
Закордонні народні казки оповідають, що саме 14 лютого усі птахи вибирають собі пару.
 
До дня закоханих бібліотека-філія № 11 пропонує до уваги читачів відеопрезетацію роману Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» та буктрейлер до книги Джейн Остін «Гордість та упередження» - книги світової класики про кохання, що не вмирають.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024