Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Дивосвіт зимових свят»

Народознавчий калейдоскоп

«Дивосвіт зимових свят» «Дивосвіт зимових свят»

Бібліотека сімейного читання пропонує Вашій увазі народознавчий калейдоскоп «Дивосвіт зимових свят», який ознайомить Вас із традиційними зимовими святами українського народу.  
В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, буде покараний людьми й Богом. Така людина блукає світом, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо вона загублена для свого народу. Звичаї, як неписані закони, народжуються разом із народом і передаються з покоління в покоління, тобто стають традиційними. Ми також не повинні їх забувати.
Мов добре складена пісня, життя українців підпорядковувалося власному ритму – години праці змінювалися годинами відпочинку, пости змінювалися святами, йшли своєю чергою пори року. Переплетення залишків язичницьких вірувань змішувалося з християнською традицією, поряд жили і казка, і міфи, і віра, і звичайна побутова мудрість, яка неодмінно приходить, якщо твоє життя туго сплетене з природою навколо.

«Дивосвіт зимових свят»

Зимові свята – яскравий приклад.  Вони  припадають на поворотний момент у природі – зимове сонцестояння та на початок нового року, коли у людини виникає природне бажання передбачити майбутнє і водночас вплинути на нього. Саме тому в обрядах зимових свят так багато колядувань, щедрувань, ворожінь. В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». І дійсно взимку майже щодня – свято. Зимових свят чекають з нетерпінням  дорослі і діти. Та чи знаємо ми , як їх святкувати?
Чому свято Катерини є справжнім дівочим святом і як дівчата ворожили на свою долю? Як хлопці справляли своє свято - Андрія Первозванного і що таке «калита»? Як розважалися дівчата з хлопцями на свято Святої Варвари і хто такі «пирхуни»? Чому жінкам під час свята Святого Миколая не варто було ходити вранці до сусідів? На ці запитання і на багато інших можна знайти відповіді у нашому відеоролику. Цікавого перегляду!


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024