Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Особистості ХХ століття» книжковий огляд

«Особистості ХХ століття»
Книжковий огляд
1 квартал
2023
«Багатовікові суперечки про роль особистості в історії так і не призвели до єдиної думки. Людина - лише піщинка в потоці часу, але в усі часи існували окремі Особистості, які надавали вирішальний вплив на прогрес і цивілізацію. Огляд Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського – можливість познайомити наших читачів з основними датами та звершеннями в житті людей, яких прийнято називати видатними, зіткнутися з їхніми яскравими характерами та хоч трохи проникнути у їхній внутрішній світ. Що може поєднувати цих людей? Вони жили у різні роки, у різних країнах, займалися абсолютно різним видом діяльності. Об'єднує їх одне – всі вони залишили свій Слід в історії людства. Саме так: Слід із великої літери! І протягом багатьох років люди пам'ятатимуть їхні імена та цікавитимуться їх долями.
Підбір персоналій – річ суб'єктивна, тому з усього різноманіття біографічної літератури робитимемо лаконічні вибірки із серії «Улюблені книги наших читачів».

Бодар, Люсьен. Тень Мао

Бодар, Люсьен. Тень Мао: [роман] / Люсьен Бодар; пер. с фр. Л. И. Кристаловского, Ю. А. Немешаева, А. Тарасевича; худож. В. Пузанков. – Смоленск: Русич: Прогресс, 1996. – 462 с.: фот. – (Женщина-миф).
 
«Ця книга – роман, що ґрунтується на історичному матеріалі. Імена одних його героїв збережені, імена інших вигадані, деякі характери та події – вигадані, деякі взяті з реальної дійсності. У цій можливості вибору полягає, на мою думку, щасливий привілей романіста».
Люсєн Бодар
Великий керманич Китаю Мао Цзедун — складна, одна з найзагадковіших особистостей ХХ століття. Сорок один рік товариш Мао Цзедун керував Китаєм. І хоча його вже давно немає, здається, що й сьогодні він керує. Хто ж він — мудрець, тиран, комуніст? І хто ж була та жінка, яка довгі роки була поруч із ним, ким вона була для нього? Його четверта дружина – це була відома Цзян Цін. Але при знайомстві з Мао вона мала ім'я Лан Пінь. Ще до знайомства з Мао вона говорила, що вийде заміж за «першого чоловіка в Китаї». Мао сам помітив її і запросив на свою лекцію до Інституту марксизму-ленінізму. 
Цзян Цин постійно мучила непевність у почуттях Мао. Вона пам'ятала про сумну частку своїх попередниць, а їх було три. Але Цзян Цин була обережна, і вона була актрисою. Вона почала відігравати важливу і переконливу роль — не просто дружини, а друга та соратника. Непомітно у її маленьких ручках зосередилася чимала влада. У 1960-х роках Цзян Цін відкрито втрутилася у велику політику. "Культурна революція" піднесла її на вершину влади. Формально саме Цзян Цін керувала «культурною революцією». У театрах йшли лише п'єси дружини Мао… Але дружина Голови прагнула до влади абсолютної, вона мріяла стати «червоної імператрицею», наступницею 70-річного Мао. Падіння «червоної зірки» було стрімким. Вона втратила все: владу, політичну вагу і привабливу перспективу повторити долю дружин імператорів Китаю, які наслідували їх корону, їх діяльність, їх культ. Колишнє життя Лан Пінь, досить відомої шанхайської актриси, залишилося у минулому, як і її ім'я. Вона назавжди залишилася останньою дружиною Мао – Цзян Цін!
 

Бона, Доминик. Гала

Бона, Доминик. Гала. Муза художников и поэтов: роман / Доминик Бона; пер. с фр. Н. Н. Цурцилиной; ред. А. Жеребилов; худож. А. И. Барило. – Смоленск: Русич, 1996. – 592 с. – (Женщина-миф).
 
«Біографія Гала - це життя німфи, що підкорила серця багатьох знаменитих чоловіків».
«Космополітен»
«Домінік Бона створила привабливий портрет найантипатичнішої жінки епохи сюрреалізму».
«Ле Монд де Лівр»
Гала Далі - хто ця жінка, ким вона була? Дівчина із засніженого краю, вона проїхала понад тисячу кілометрів у поїзді через Європу та східні країни. Олена Дмитрівна «фройляйн Дьяконова» – що відомо про неї? Називаючи себе, вона не каже Олена, як це написано у паспорті. Вона каже Гала, наголошуючи на першому складі. Це рідкісне ім'я, воно відрізняє її від інших. "Нелюдима, насторожена, стримана до холодності, сувора, дратівлива, самотня дівчина з різкими манерами приїхала на заслання з високо піднятою головою". У гірський санаторій у Давосі вона приїхала в надії впоратися з тяжкою хворобою та вижити. Тоді єдиними ліками від сухот було свіже повітря. Тут вона не лише вилікується, а й зустріне свого першого чоловіка. Вона розпочне зовсім інше життя, життя Музи художників та поетів…
Домінік Бона (письменниця та історик) яскраво та жваво описала образи поетів, письменників та художників тієї епохи, модні течії та напрямки у мистецтві між двома світовими війнами. Тим, хто «не дуже розуміється» – непогано підійде для початкового знайомства із сюрреалізмом. Але куди як цікавіше життя Гали та Далі! Це не біографічний роман, скоріше документалістика. Гала була загадковою, мало що про неї зберіглося. Далі – дуже специфічна людина, бути з ним неймовірно складно. Але вона змогла стати для нього цілим світом, це було велике кохання!
Свідчення біографів Далі, сучасників та очевидців сюрреалізму, листи та інтерв'ю — все це є у книзі.
 

Жиллери, Франсис. Леди должна умереть

Жиллери, Франсис. Леди должна умереть / Франсис Жиллери; пер. с фр. В. Г. Новиков. – Нижний Новгород: Деком, 2007. – 212 с. 
 
«Якщо коли-небудь зі мною щось трапиться, чи назвуть мене другою Джекі Кеннеді?»
Принцеса Уельська, леді Діана Френсіс Маунтбеттен-Віндзор, 
уроджена Спенсер
Леді Ді для близьких, тобто для всієї планети. Вона була улюбленицею мільйонів, у день звістки про її загибель людей охопило потрясіння, у світових ЗМІ не було нічого важливішого за цю новину. Що сталося насправді та що повідомляли пресі представники офіційного розслідування? Невиразне слідство закінчилося нічим, тобто рішенням про відсутність факту злочину…
Правда про цю загибель видається туманною, і книга французького журналіста Франсіса Жіллері пропонує нове висвітлення тих трагічних подій і показує виворот цієї історії. Він проводив власне розслідування, яке тривало з 1997 до 2006 року! За словами автора, у смерті Діани замішані і ЦРУ, і Французька розвідка та МІ6. 
Створилося відчуття, що Діану любили всі і водночас усі хотіли її вбити! Можливо, це лише суб'єктивна думка, і Діана загинула у звичайній дорожній пригоді. І тільки через її популярність і таємниці навколо королівської сім'ї, її смерть вирішили обвити масою змов і здогадів, починаючи від провини папараці і закінчуючи політичною змовою. Проте – на основі зібраних Жиллері матеріалів у справі Діани створено фільм «Lady Died» і цю книгу.
 

Уилрайт, Джулия. Мата Хари

Уилрайт, Джулия. Мата Хари : роковая любовница, или история женского шпионажа / Джулия Уилрайт ; пер. с англ. Т. Н. Замилова . – Смоленск: Русич, 1996. – 446 с.: ил., фото. – (Женщина-миф).
 
«Жінка, що зважилася на підлість, здатна впасти нижче, ніж найзапекліший з негідників чоловічої статі».
Хеміл Грант, «Шпигуни та секретні служби (1915)»
«Мата Харі припустилася помилки, створивши свій власний звід законів і наївно вважаючи, що світ гратиме за її правилами». 
Про життя Маргарити Зелле Мак-Леод, більше відомої під ім'ям Мата Харі, ходили численні легенди. У різні періоди вона називала себе «леді Мак-Леод», «місіс Мак-Леод», або «Мата Харі», а після розлучення в 1906 році - «мадам Зелле». Багато хто чув її ім'я, але мали дуже невиразне уявлення про шпигунську діяльність знаменитої на весь світ танцівниці. Нікому не вдавалося вирішити загадку привабливості її образу, яка не втратила сили і після довгих років. Доля цієї легендарної жінки огорнута таємницями та обросла міфами. Ким же була ця фатальна спокусниця – холоднокровною шпигункою чи нещасною жертвою політичних інтриг? Хто міг розповісти про її життя?
Свою версію причин загибелі цієї скандальна відомої особи пропонує англійська журналістка Джулія Вілрайт. З перших днів роботи над книгою і до моменту її завершення вона постійно отримувала всіляку підтримку та допомогу від численних архівів, бібліотек та науково-дослідних інститутів. При кожній нагоді зверталася до оригінальних документів справи Мата Харі; матеріали з міністерства закордонних справ Голландії та архівів дипломатичної місії були перекладені для неї англійською мовою.
Мата Харі досі залишається значним культурним символом. Сучасний інтерес до жінки, що так відкрито нехтувала умовностями суспільства, яке неминуче мало обрушитися на неї, не втратив актуальності. Її «східна» загадковість, особлива привабливість для публіки кінця позаминулого століття дає безцінну нагоду проникнути в екзотику ХІХ століття.
 

Че Гевара, Эрнесто. Эпизоды революционной войны

Че Гевара, Эрнесто. Эпизоды революционной войны: пер. с исп. / Эрнесто Че Гевара; сост. А. Лактионов. – Москва: АСТ: АСТ МОСКВА, 2009. – 573 с. – (Азбука революционера).
 
«Якщо у вас починається тремтіння обурення при кожній несправедливості, то ви мій товариш».
Ернесто Че Гевара
Серія особистих спогадів легендарного Команданте про події, які стали надбанням історії Америки. Про сутички, бої, засідки та битви, в яких він сам брав участь. Багато часу він думав про те, як написати історію своєї революції. Він не прагнув розповісти про власні успіхи, хотів зібрати спогади своїх соратників, щоб ця тема була розвинена всіма, хто мав пряме відношення до спільної боротьби. Щоб пам'ятали, заради чого все це робилося. Навіщо йому це було потрібно? У цій книзі – його життя, його епоха…
Випробування владою, її спокусами Че витримав не гірше, ніж випробування війною. Перебування його на високих державних постах не послабило, а, навпаки, всебічно посилило привабливість його ідей та його постаті і на Кубі, і в усій Західній півкулі, і в Західній Європі. Така людина «приречена» була стати героєм. Ім'я та образ Че стали своєрідним бастіоном опору, проголошенням незгоди, виклику, бунту та потреби в «кисні», чуді солідарності та свободи. І у ХХІ столітті його ім'я, його портрети, його культ залишаються символом альтернативної свідомості та альтернативної дії!
 

іКона. Стив Джобс

Янг, Джеффри С. іКона. Стив Джобс = iCon. Steve Jobs / Джеффри С. Янг, Вильям Л. Саймон; пер. с англ. Н. Яцюк; под ред. Ю. Логинов. – Москва: Эксмо, 2007. – 448 с.: фот. – (Высший класс).
 
«Засновник Apple за рівнем популярності нагадує проповідника, 
кожне слово якого сприймається як одкровення десятками мільйонів споживачів електроніки».
Максим Казак
«Мені здається, той факт, що Стів був усиновлений, породжував у ньому такі душевні муки, зрозуміти які не під силу більшості з нас».
Ден Коттке (близький друг Стіва)
Стів Джобс, мабуть, найвідоміша персона у сучасному комп'ютерному бізнесі. Він своєю енергією домігся масового поширення революційних інновацій у різних областях. Повернення на вершину після нищівного падіння здається у цьому світі майже неймовірним. Стіву це вдавалося неодноразово. Його ім’я чули, здається, всі, але хто знає про нього більше того, що він дозволяв...
Його авторитет - це наслідок наполегливої сили маркетингу та особистої чарівності. А ось ставлення співробітників його компанії як до начальника, в більшості випадків було негативним, і в 90-х він навіть очолив рейтинг найнестерпніших босів у галузі. П'ятнадцять років вигнання зі своєї власної компанії докорінно змінили ситуацію: роки зробили Стіва більш людяним.
У книзі Джеффрі Янг та Вільям Саймон показали Джобса з того боку, з якого мало хто його знав. Чи легко жилося мільйонеру? Про історію становлення всесвітньо відомої компанії, про людей, які живуть у центрі створення найсучасніших технологій. Книга про унікальну людину, яка змінила світ!


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024