Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Свято читання» Анотований список нових надходжень

 

 «Як не любити любов’ю наснажених,
Мудрістю сповнених книг!...»
Максим Рильський
Справжнє свято дитячого читання! Доброю традицією вже протягом кількох років стало проведення Всеукраїнського тижня дитячого та юнацького читання. Цього року він пройде з 23 березня по 1 квітня у тих бібліотеках країни, які зараз можуть відчинити двері для читачів, а також онлайн — на профілях бібліотек у соціальних мережах. З такого чудового приводу ми підготували список найцікавіших новинок для дитячого читання.
Сучасна підліткова література – яка вона, яких актуальних дитячих письменників ви знаєте? Погляньмо, що можна почитати в нашому фонді. Щоб допомогти обрати найкращі книжки, пропонуємо анотований список художньої літератури з фондів ЦМБ ім. Бєлінського за 2018 – 2021 р.р. видання. Ми підібрали для вас наші найяскравіші нові надходження. Відкрийте для своєї дитини чарівний світ читання!
Серед запропонованих видань – твори українських та зарубіжних письменників, бібліографічні описи книжок згруповано по розділах відповідно, а в розділах – за алфавітом авторів чи назв.
У нас великий вибір від яскраво ілюстрованих казочок для малят до підліткової прози. Святкуємо разом!
 Свято читання

Українська література

«Література кожного народу –
це найкраще дзеркало його життя»
                               Іван Франко

Казки для малят та середнього шкільного віку

           Каспарова, Юлія Вадимівна. Безпека для зайченят, дівчаток і хлопченят : [для дітей дошк. віку] / Юлія Вадимівна Каспарова ; іл. Н. О. Бендус-Петровської . – Харків : Ранок, 2020 . – 64 с. : іл.
           Як навчити дитину правилам безпеки вдома й на вулиці? Як допомогти засвоїти їх без нотацій? Чи можливо розповісти маленькому непосидькові про небезпеку, не налякавши, а навчивши їй запобігати? Усі ці непрості завдання допоможе вирішити книга. Адже її герої – непосидючі зайченята – так схожі на наших малюків! Слухаючи історії, виконуючи завдання, ваш малюк:
- дізнається про те, що може бути небезпечним;
- засвоїть правила дорожнього руху;
- познайомиться з основами безпеки вдома, на вулиці, на відпочинку;
- навчиться грамотне поводитися в різних ситуаціях.
Ненав’язливе навчання захистить здоров’я та життя вашого улюбленого малюка!
 
        Куценко, Оксана. Аврора та інші принцеси : [казки] : [для серед. шк. віку] / Оксана Куценко ; худож. Анна Сурган . – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019 . – 80 с. : іл.
         Чотири казки про чотирьох різних дівчат, кожна з яких – принцеса. Кожній із героїнь присвячено окрему історію. Кожна створює навколо себе незвичайну, часом химерну атмосферу. Одна – смілива, інша – розсудлива чи, навпаки, готова ризикувати. А от чим і заради чого, ви довідаєтеся, прочитавши книжку казок від початку до кінця. І напевне зможете відчути себе принцесою.
 
           Лісові казки : [для дітей дошк. віку] / уклад. Ю. Каспарова ; худож. В. Скаканді . – Харків : Ранок, 2021 . – 80 с. : іл. – (Казочки доні та синочку).
           Казки ніколи не вийдуть із моди! Коли ви самі були дітьми, мама чи бабуся читала вам саме такі казочки. І ви, затамувавши подих, слухали історії та співчували героям. Познайомите тепер із цими казочками синочка або донечку! Сідайте зручненько й хутчіше розгортайте книжку. На вас чекають:
- казки з добрими персонажами;
- прості й цікаві сюжети;
- великі ілюстрації, які цікаво розглядати малечі.
Казки невеликого обсягу, отже ваша дитина не втомлюватиметься та слухатиме казку до кінця. Книга подарує вам і дитині безліч приємних хвилин домашнього читання.
 Свято читання
              Манів, Галина. Киці-мандрівниці. Як усе почалося : [Кн. 1] : [для дошк. і мол. шк. віку] / Галина Манів ; худож. Дмитро Печенкін . – Київ : Рідна мова, 2020 . – 48 с. : іл. – (Неймовірні пригоди).
        Чи бувають дитячі книжки розумними, пізнавальними та ще й легкими і веселими? Перед вами саме така книжка! «Киці-мандрівниці» - це короткі історії з динамічним сюжетом, неперевершеною грою слів і тонким гумором. У цій книжці Муля й Манюня побували в Італії, Гренландії та Фінляндії. Допитлива й ерудована Муля та весела й щира Манюня завжди готові до нових пригод, вражень і, звичайно ж, знайомств. Маленькі читачі завиграшки дізнаються багато нового й цікавого про все на світі!
 
           Ран, Юліта. Чарівні історії про козаків : [для дітей старшого дошк. та мол. шк. віку] / Юліта Ран ; іл. О. В. Гарбуз . – Харків : Сонечко : Ранок, 2020 . – 32 с. : іл. – (Чарівні історії).
              Читай про неймовірні подвиги козаків! Жили собі троє козаків: Іван, Андрійко та Свят. Книги читали та в солдатиків грали. А про що мріє кожен козак? Справжній козак слабкому завжди допоможе, повз чужу біду не пройде. Але поки козаки все це зрозуміли, довелося їм пройти через справжні випробування…
 
              Рум'янцева, Ірина Григорівна. Про маленького пацятка Плюха : за мотивами казок Елісон Аттлі / Ірина Рум'янцева, Інга Баллод . – Харків : Ранок, 2018 . – 128 с. : іл. – (Улюблена книга дитинства).
         Улюблені з дитинства – улюблені назавжди! На лісовій галявині живе собі Пацятко Плюх разом із братиками, сестричкою та дядечком Борсуком. Плюх безпосередній і довірливий, а ще – непосидючий і до всього цікавий. Він частенько потрапляє у пригоди, вибратися з яких йому допомагають друзі, наполегливість і доброта.
 
Підліткова проза
 
              Бачинський, Андрій. 140 децибелів тиші : [повість] : [для серед. шк. віку] / Андрій Бачинський . – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020 . – 128 с.
               Як забути той страшний день, який назавжди змінив його життя?.. В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха…
 
            Довгопол, Наталія. Мандрівний цирк сріблястої пані : роман / Наталія Довгопол . – Харків : Віват, 2020 . – 352 с. – (Художня література).
          «Циркова арена дарує відчуття щастя. Хто його хоч раз упіймав, неодмінно захоче повернутися. Бодай на сторінках книжок». Власниця мандрівного цирку переживає скрутні часи. До всього, коронний номер – виступ велетенського ручного вовка – на межі провалу, так ще й трупу доводиться від зубожіння рятувати. Що це, як не відьмацькі чари? Цирк рушає далі. Бере початок нова історія: про тих, хто шукає любові й справедливості, про людей і перевертнів, що намагаються віднайти свою істинну сутність. Героям роману доведеться пізнати гіркоту зрад і поразок, здійснити сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя й навіть знайти спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд.
 
         Коршунова, Анна. Комп і компанія / Анна Коршунова ; іл. Надії Міцкевич . – Київ : Час майстрів, 2019 . – 256 с. : іл. – (Рекомендуємо прочитати).
             Чому діти потрапляють у тенета віртуального світу? Комп’ютер стає альтернативою реальності в основному через те, що батьки вчасно не познайомили своїх «цифрових геніїв» з реальним простором – річкою, лісом, морем чи просто спортивним майданчиком біля будинку. Владик виріс у місті типовим «комп’ютерним черв’яком», якому навіть тиждень у селі без Інтернету здається справжньою каторгою. Та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів порине у вир пригод і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул! Звичайно, віртуальність – серйозна проблема, але у кожного вистачить волі, щоб натиснути кнопку «Вимкнути комп’ютер», відірвати очі від монітора і відчинити двері, за якими чекають справжні друзі та пригоди. Адже реальний світ постійно змінюється, і, на відміну від віртуального, його неможливо відновити з резервної копії. 
 Свято читання
                Мельникова, Діана. Розбишацький детектив : повість : [для дітей серед. шк. віку] / Діана Мельникова ; худож. Марія Гермашева . – Київ : Фонтан казок, 2019 . – 208 с. : іл. – (Книжка про мене).
           Дебютна повість Діани Мельникової – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», що його проводить видавництво «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини.
Леся і Сергій – справжнісінькі добрі розбишаки. Вони не шукають пригод – ними керують добре серце, щира допитливість і палке прагнення справедливості. Незалежно від того, чи йдеться про порятунок кажана, а чи про карколомні пошуки дуже таємничого і страшенно небезпечного злочинця, який викрав у музейників унікальний меч князя Святослава Хороброго…
 
               Чернінька, Юлія. Лицар Смарагдієвого ордену. Інквізитор : [казка] / Юлія Чернінька ; іл. Олени Чичик . – Київ : КМ-БУКС, 2019 . – 240 с. : іл.
            Друга книжка із серії про пригоди хлопчика Ярослава. Цього разу він повинен відвернути страшну небезпеку від жителів міста Люмберна. Інквізитор порушив відьомське правило і відтоді над містом нависла смертельна загроза. Чи вдасться Ярославу відгадати піктограми схимників і врятувати місто від навали розгніваних темних сил? На хлопчика чекають великі пригоди, багато таємниць та нові друзі. А разом зі справжніми друзями можна подолати будь-які перешкоди. На вас чекають нові фантастичні пригоди!
 
              Шевердіна, Анастасія Петрівна. Крамниця щастя / Анастасія Шевердіна ; іл. Марії Панченко ; вступ авт. – Київ : Час майстрів, 2019 . – 216 с. : іл. – (Рекомендуємо прочитати).
               Повсякденне життя невеличкого провінційного міста сколихнули надзвичайні й таємничі події. Одного дня в містечку з’являється дивний старий – чи то йог, чи то лікар, чи то фокусник – і відкриває «Крамницю щастя». Спробуй купити щастя за гроші! Хто ж не захоче втілити свою заповітну мрію за доступною ціною? Покупці магічних товарів один за одним намагаються перехитрити долю. Але за магію, як і за все в житті, треба платити. «Крамниця щастя» здатна перевернути життя. Відвідайте її й приготуйтеся до неймовірних пригод. Приємного читання і хай тобі поталанить!
 
Зарубіжна література
 
«У моїх дітей, звичайно, буде комп’ютер.
Але спочатку вони отримають книги»
Білл Гейтс
 
            Блек, Голлі. Жорстокий принц / Голлі Блек ; пер. з англ. Марія Пухлій . – Харків : Віват, 2020 . – 400 с. – (Книжкова полиця підлітка).
                 Початок захопливої трилогії про Народ Повітря від королеви фентезі. Бурхливе поєднання темного фентезі та підліткової драми.
Джуд мешкає в Краю Фейрі – країні неземних створінь, прекрасних й довершених та, водночас, підступних і жорстоких. Дівчина готова на все, щоб знайти своє місце під сонцем. Нащадок короля пропонує їй захист, але не задарма. От-от спалахне полум’я палацового перевороту – і саме вона опиняється в центрі зрад та інтриг. На карту поставлено долю не тільки Джуд та її сестер, а й усього Краю Фейрі. Велика гра королів і принців, королев і корон починається!
 
              Ґейман, Ніл. Кораліна : для серед. шк. віку / Ніл Ґейман ; пер. з англ. О. Мокровольського ; худож. Кріс Рідделл . – Київ : КМ-БУКС, 2020 . – 192 с. : іл.
                Інколи двері зачинені недаремно… Щось дивне коїться у новому будинку Кораліни. Справжня дивина – «інший дім» за старими дверима у вітальні. «Інші мама й тато» з чорними очами-Ґудзями і білосніжно-паперовою шкірою чекали на Кораліну. Тепер вони хочуть, щоб вона залишилася з ними. Назавжди. Кораліна знає: якщо вона увійде у ті двері, то може вже ніколи не повернутися назад…
 
             Кейєр, Гюс. Книга всіх речей : [повість] : [для мол. та серед. шк. віку] / Гюс Кейєр ; пер. з нідерланд. Ярослава Довгополого ; худож. Анна Данчишин . – Львів : Урбіно, 2019 . – 152 с. : іл.
                Це одна з найкращих дитячих книжок Гюса Кейєра, видатного сучасного письменника, лауреата найвищої літературної відзнаки в галузі дитячої літератури – премії Астрід Ліндрен.
Томас мешкає в Амстердамі, де в каналах плавають тропічні рибки, а горобці грають на сурмах. А може, їх помічає лише він? Бо Томас бачить те, чого не видно іншим. Та життя в нього не легке. На щастя, поруч живе добра чарівниця, яка відкриває йому дивовижний світ книжок і музики…
 
                Кінселла, Софі. Мама-фея і я. Майбутня фея : [для мол. шк. віку] / Софі Кінселла ; пер. з англ. М. Пухлій ; іл. М. Кіссі . – Київ : КМ-БУКС, 2020 . – 176 с. : іл.
                «Моя мама здається звичайною, такою ж, як і будь-яка інша матуся, але це не так, адже вона може обертатися на фею»… Поринь разом із Еллою та її мамою-феєю у нові чарівні пригоди. З неймовірними заклинаннями, нахабними мавпами, та найкращим днем народженням всіх часів і народів! Неймовірно весела історія для дітлахів від всесвітньо відомої авторки.
 Свято читання
                 Мозер, Ервін. Веселі історії на добраніч : для дітей віком від 4-х років / Ервін Мозер ; пер. з нім. Нелі Ваховської . – Чернівці : Книги — ХХI : Чорні вівці, 2020 . – 240 с. : іл.
           Веселі історії для маленьких неспайчиків і шукачок пригод. Ви їздили на чудо-санчатах, зроблених із ванни? Каталися на мандрівному дереві? Майстрували підводний пляшкочовен, аби котик не намочив шубку? Нова книжка Ервіна Мозера розповість малечі про різні дива, а ще про щиру дружбу й пригоди добрих дракончиків, розумних птахів та кмітливих мишенят.
 
              Портер, Елінор. Просто Девід = Just David / Елінор Портер ; пер. з англ. Елла Євтушенко . – Київ : Знання, 2020 . – 224 с. – (Скарби . Молодіжна серія).
           Незвичайний хлопчик, наділений неабияким розумом і здібностями, сміливий і водночас здатний тонко відчувати красу та пробуджувати це відчуття в інших. Батько виховав його на лоні природи, намагаючись вберегти від зла та несправедливості. Однак, опинившись серед звичайних людей, що живуть матеріальними цінностями, Девід не тільки зумів вижити, а й завоював всезагальну любов та прихильність, бо в його душі було стільки добра і краси, що їх сила обеззброювала навіть найбайдужіших.
 
                Поттер, Беатрікс. "Кролик Пітер" та інші історії : збірка казок / Беатрікс Поттер ; пер. з англ. Марія Пухлій ; худож. Беатрікс Поттер . – Київ : КМ-БУКС, 2020 . – 272 с. : іл.
              Завзятий, сміливий, навіть дещо зухвалий кролик Пітер недарма став одним із улюблених казкових героїв усього світу. Втім, поряд із ним казки населяє безліч інших, не менш цікавих персонажів. Далеко не всі вони позитивні, але кожен переживає неймовірні пригоди, з яких можна чимало дізнатися про таємне життя тварин.
 
                   Сісті, Алессандро. Дракони. Велика книга / Алессандро Сісті ; іл. Дейва Мак-Гілмара ; пер. з італ. Олени Ларікової . – Харків : Віват, 2020 . – 64 с. : іл. – (Щось цікаве).
              Пориньте в захопливу мандрівку таємничим світом драконів разом із професором Дракончуком. Найвидатніша у світі миша-драконолог познайомить вас із драконами – летючими й наземними, смугастими й картатими, дорослими й малятами. Діти дізнаються все найцікавіше про них: де мешкають, чим обожнюють ласувати, як забавляються на дозвіллі. Історії про сильних і розумних вогнедихів не тільки розважать читак, а й навчать бути добрими, чемними, не лінуватися й завжди допомагати одне одному.
 
                   Старк, Ульф. Втікачі : повість для мол. і серед. шк. віку / Ульф Старк; пер. зі швед. Галина Кирпа ; худож. Марія Фоя . – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020 . – 96 с. : іл.
                    Остання повість знаменитого шведського письменника. З перших же сторінок ми впізнаємо дідуся: чоловік, що завжди чимось невдоволений і весь час лихословить. От лиш тепер він самотній, будинок стоїть пусткою, а сам він вимушений лежати в лікарні. Дідуся часто відвідає його внук, у них особливі стосунки і своє розуміння правди. Разом вони задумають останню спільну мандрівку, хоч для цього їм треба втекти з лікарні…
 
                     Томсон, Джеймі. Темний лорд. Юнацькі роки / Джеймі Томсон ; пер. з англ. Ганни Лелів; іл. Фрея Гартаса . – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020 . – 336 с. : іл. – (Темний лорд ; Кн. 1).
                     Загадкова знахідка в місті – знесилений підліток, який до того ж, іще й втратив пам’ять! Насправді ж він усе чудово пам’ятає, а втратив силу, а також майже всі магічні здібності, і змушений перебувати в личині звичайного підлітка. Бо ніякий він не Томмі Ллойд, а достеменний Темний Лорд, не здатний приховати потойбічної посмішки, від якої дорослих аж мороз продирає. Історію про Темного Лорда написав британський письменник і автор численних комп’ютерних ігор, тому можете бути певні: книжка про Темного Лорда не так нажене на вас страху, як добряче розсмішить.
 
Книжок багато не буває. Приємного читання!
 

Матеріал підготовлений ІБВ ЦМБ ім. Бєлінського


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024