Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«У вишиванці сила й доля наша»

 «У вишиванці сила й доля наша»  «У вишиванці сила й доля наша»

Сьогодні жваво біля виставки у Центральній міській бібліотеці «У вишиванці сила й доля наша», присвяченій до Всеукраїнського Дня вишиванки.
Тут представлені книги у яких розповідається про історію української вишивки, її символіку, стилі вишивки у різних регіонах нашої країни, а також подано схеми вишивок традиційних і сучасних.
Біля виставки було проведено огляди представлених книг, та бесіди з питань народних традицій, зокрема у нашій області.
Зацікавились цим як ті, хто вміє та любить вишивати, так і ті, хто цікавиться традиціями та культурою нашого народу.

 «У вишиванці сила й доля наша»  «У вишиванці сила й доля наша»

На виставці представлені видання:
Бебешко, Лідія. Українська вишиванка : мальовничі узори, мотиви, схеми крою. 
Вишиванка – перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків.
Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів – це окраса українського традиційного одягу.
Альбом-посібник стане справжнім подарунком для всіх, хто залюблений у вишивання!
 

 «У вишиванці сила й доля наша»  «У вишиванці сила й доля наша»

Косміна, Оксана Юліївна. Традиційне вбрання українців .
Традиційне українське вбрання є одним із символів українства, складовою, без якої немислима національна ідентичність українського народу. Що являє собою традиційне українське вбрання і чому інтерес до нього не зникає в сучасному урбанізованому суспільстві? Традиційна українська вишивка бере витоки з Х – ХІ ст., в народній уяві сорочка як найближчий до тіла предмет одягу ототожнювалась з магічною силою, схованою у тілі людини…
 
Косміна, Оксана Юліївна. Українське народне вбрання = Украинская народная одежда = Ucrainian folk costume .
Якщо пісня – душа народу, а танок – його характер, то народний одяг – це його зовнішність, приваблива і яскрава, вишукана і вибаглива. Видання познайомить з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях і приватних колекціях. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, демонструючи національний одяг в усьому його багатстві та розмаїтті.

 «У вишиванці сила й доля наша»

Музей українського народного декоративного мистецтва = MUSEUM OF UKRAINIAN FOLK DECORATIVE ART.
Для усіх, хто цікавиться культурною спадщиною України! В альбомі представлено всі види народного декоративного мистецтва різних регіонів нашої держави – килимарство, ткацтво, вишивку, народний іконопис та інші з колекції музею, що становить понад 77 тисяч творів ХV – початку ХХІ століття.
 
Чумарна, Марія Іванівна. На полотні вічності. Таємниці вишивки і вишивання .
Ця книжка розкриває потаємні «ключі» до розуміння древнього тайнопису наших предків – вишивки, орнаментального мистецтва, писанки і настінного розпису. Авторка показує світ народної культури як оберегову систему для душі і тіла, як «книгу родоводу», записану на нетлінному полотні родової та генетичної пам’яті.

 «У вишиванці сила й доля наша»  «У вишиванці сила й доля наша»

Шестакова, Олена. Петриківський розпис. Джерела .
Майстри із с. Петриківка (Дніпропетровська обл.) створили унікальний пласт українського мистецтва, визнаний у світі як феномен національного художнього мислення. У 2013 році ЮНЕСКО надало цій своєрідній «візитівці» України статус всесвітньої нематеріальної культурної спадщини. У виданні репродуковано розписи авторів, твори яких зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024