Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Крила для сина»

«Крила для сина»

10 липня у бібліотеці-філії № 22 відбулась літературна година, присвячена 105-річчю від дня народження англійського прозаїка Джеймса Олдріджа. Присутні з інтересом дізнались про життя, творчість та громадську діяльність автора, ознайомилися з його творами. Особливо всіх вразив зворушливий буктрейлер до книги «Останній дюйм».
Задум новели «Останній дюйм» виник у Олдріджа, коли він відвідав Акулячу бухту в Єгипті. Натхненний цим екзотичним місцем і ризикованими підводними зйомками, він присвятив свій твір цінним людським якостям: мужності, сміливості і внутрішній силі, яка штовхає людей вперед.
Про своє оповідання «Останній дюйм» письменник сказав, що це оповідання — насправді метафора, а його суть полягає в тому, щоб вчасно зупинитися, не перейти межі. Письменника приваблює тема людини, що в драматичних обставинах перемагає відчай.

«Крила для сина» «Крила для сина»

Останній дюйм - це не тільки міра довжини, яка найважливіша при посадці літака, але й відстань, що розділяла батька й сина, відстань їхнього непорозуміння. На щастя, Бен і Деві зуміли з честю пройти випробування, що випали на їхню долю, і не тільки залишились живі, а й подолали найважчий останній дюйм, що наблизив їх один до одного.
Книги Джеймса Олдріджа приваблюють і змушують задуматися не одне покоління читачів. І сьогодні ними захоплюються дорослі і діти.
Твори Джеймса Олдріджа чекають на вас у бібліотеці-філії № 22 .
 
Літературна довідка:
Джеймс Олдрідж народився у невеликому містечку Уайт-Хіллі на південному сході Австралії 10 липня 1918 року. У сім’ї було п’ятеро дітей, і Джеймс був наймолодшим. Його батьки були англійцями. Жили вони бідно, але в родині панувала любов та розуміння. Батьки Олдріджа у середині 1920-х переїхали до Суон-Хілл. Джеймс навчався у комерційному коледжі Мельбурна, а потім, у 1938 році, самостійно перебрався до Лондона, бо хотів стати відомим.
Коли почалася Друга світова війна, Олдрідж почав працювати військовим кореспондентом в Ірані, а також на Близькому Сході. У цей час було опубліковано його перший роман «Справа честі», який став бестселером. Цей твір, а також роман «Морський орел» були написані письменником під впливом творчості Ернеста Хемінгуея. Одним із найвдаліших творів письменника є роман «Дипломат».
Письменник побував в Україні, у Києві, зустрічався з читачами, давав інтерв'ю.
11 березня 1964 року київська «Робітнича газета» надрукувала статтю «І в мені частка України». У ній Джеймс Олдрідж писав: «Україна нагадує мені країну мого дитинства Австралію. На мою думку, будь-який український хлопчик може впізнати себе в героях моїх дитячих оповідань». 
Письменник довгий час прожив у Каїрі. Цій країні Олдрідж присвятив книгу «Каїр. Біографія міста». З середини 1960-х Олдрідж почав писати переважно дитячі та підліткові книги. Письменник прожив довге та цікаве життя. Помер він у Лондоні 23 лютого 2015 року.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024