Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Життя заради дітей»

«Життя заради дітей» «Життя заради дітей»

Ім’я Януша Корчака асоціюється в людській свідомості з самопожертвою, героїзмом, мучеництвом і величезною любов’ю до дітей. До кінця своїх днів Старий доктор залишився вірним тим простим життєвим істинам, які викладав у своїх літературних творах. І прийняв смерть, відкинувши пропозиції про порятунок, разом зі своїми маленькими вихованцями в газовій камері нацистського концентраційного табору.
До 145-річчя від дня народження видатного педагога у Бібліотеці-філії № 22 відбулась інтерактивна презентація «Життя заради дітей»
Присутні познайомились з життям, творчим шляхом, педагогічною діяльністю Януша Корчака. Особливий інтерес викликала інформація про зв'язки Януша Корчака з Україною.
Виявляється, перша світова війна закинула його на три роки в нашу країну. Він служив військовим лікарем на Галицькому фронті і в 1915 вперше побував у Києві під час відпустки на Різдво. За кілька днів встиг багато чого зробити в інтернаті для хлопчиків на вулиці Багговутівській: організував дитяче самоврядування і почав разом з вихованцями видавати газету.

«Життя заради дітей» «Життя заради дітей»

Повернувшись на війну, лікар часто відвідував сиротинець у прифронтовому Тернополі. Там він зустрів маленького українського хлопчика Стефана Загородникова і, забравши його до себе в госпіталь, займався з ним, а згодом назвав його ім'ям цілий розділ своєї книги «Виховні моменти»,в якій описав власні спостереження за розвитком дитини.
У 1917 році він працював лікарем  одразу в трьох дитячих будинках під Києвом, по 18 годин на добу, а якийсь час навіть у дитячому садку. Саме в українській столиці Януш Корчак написав свою найкращу всесвітньо відому науково-педагогічну книгу «Як любити дитину» (1919 р.), яка пройнята розумінням і любов'ю до дитини, повагою до її прав.
Януш Корчак прожив гідне життя від початку до кінця, не збившись і не піддавшись спокусі, навіть коли інший би не вистояв. Згодом його життя перетворилося на міф, а сам Корчак – в легенду. Особливий інтерес до його персони зумовила літературна діяльність. Війна знала багато героїв, але в той день, 6 серпня, фашисти повели на смерть не просто людину, вони погубили Вчителя.  
З літературною спадщиною Януша Корчака ви можете познайомитися у бібліотеці-філії № 22 за адресою: вулиця Клочківська, 261.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024