Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Звернення до нащадків»

«Звернення до нащадків»

9 листопада за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об'єднує понад 500 організацій з 49 країн і діє незалежно від політичних партій і урядів, відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму (International Day Against Fascism and Antisemitism). 
До цієї дати у бібілотеці-філії № 22 Шевченківського району відбулась година спілкування і презентація буктрейлера «Звернення до нащадків» за книгою «Щоденник Анни Франк».
Вона є, мабуть, найвідомішою 15-річною дівчиною у світі. Її щоденник – одна з найбільш читаних книг у світі, вона перекладена більш ніж 70 мовами. Тираж на сьогоднішній день – близько 40 млн. екземплярів; з 2009 р. щоденник є частиною всесвітньої документальної спадщини ЮНЕСКО.
Анна Франк народилася 1929 року у Франкфурті-на-Майні в єврейській родині, яка бігла до Амстердаму, рятуючись від націонал-соціалістів. Після німецької окупації Нідерландів вона понад два роки ховалася в одній із будівель на задньому дворі на вулиці Прінсенграхт, але в результаті її видали та заарештували. На початку 1945 р., незадовго до визволення, Анна Франк померла у концтаборі Берген-Бельзен. Ніхто не знає точної дати її смерті, але всі знають «Щоденник Анни Франк». Його виявила подружка, а потім опублікував батько Отто Франк.

«Звернення до нащадків»

Перебуваючи у вимушеному ув'язненні і втративши можливість спілкуватися з іншими дітьми, у своїх записах Анна звертається до уявної подруги Кітті, якій не тільки розповідає про важкі будні мешканців притулку, а й довіряє свої серцеві таємниці, роздуми про сенс життя, добро і зло.
Спочатку вона вела щоденник лише для себе. «Кому в майбутньому, в тому числі мені самій, буде цікавим є життєпис тринадцятирічної школярки? Але як би там не було, я люблю писати, а головне – стає легше, коли викладеш на папері свої прикрощі та проблеми». 
Весною 1944 року Анна почула по радіо виступ міністра освіти Нідерландів. У своїй промові він закликав громадян зберігати будь-які документи, які б у майбутньому стали доказом страждань народу в роки німецької окупації. Серед важливих документів було названо листи та щоденники.

«Звернення до нащадків»

Під враженням від виступу Ганна вирішила на основі щоденника написати роман. Вона відразу взялася за редагування своїх старих записів, паралельно продовжуючи робити нові. Останній запис датований 1 серпня 1944 року, а через три дні сім'я Анни була видана нацистам і вислана до концентраційних таборів. Через 9 місяців після арешту, у березні 1945 року, Ганна Франк померла від висипного тифу в німецькому таборі Берген-Бельзен.
«Усі ми живемо для однієї лише мети - бути щасливими; наші життя такі різні, але такі схожі», - написала тринадцятирічна дівчинка у своєму щоденнику, завдяки якому її історія відома у всьому світі, а її ім'я служить для мільйонів людей символом любові до життя і свободі, символом віри у торжество добра, чесності та справедливості. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024