Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!»

«Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!» «Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!»

Дев'ятнадцяте століття в літературні характеризувалося прислів'ям, «чоловік — голова, а жінка — шия. Куди хоче, туди головою й вертить». Це непрямий вплив жінок на суспільство, де їм було важко виступати під власним іменем. Ймовірно, тому в літературі того часу з'явилися нові чоловічі псевдоніми, за якими жінки приховували свою справжню особистість. Однією з таких осіб для тогочасного суспільства була Марко Вовчок, видатна українська письменниця.
На честь 190 річниці від дня народження Марко Вовчок Центральна міська бібліотека пропонує увазі читачів презентацію про видатну письменницю «Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!» 
Її справжнє ім'я — Марія Вілінська. Народилася в маєтку Єкатерининське Єлецького повіту Орловської губернії в бідній дворянській родині. Навіть у складних фінансових умовах батькам вдалося забезпечити освіту своїй доньці, яка виросла в приватному пансіоні в Харкові.

«Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!» «Моя зоренько свята! Моя ти сило молода!»

Протягом 1851–1858 років, перебуваючи в Чернігові, Києві, Немирові на Вінниччині, Марія Олександрівна глибоко вивчила життя, культуру та мову українського народу. Активно досліджувала українське суспільство, висвітлюючи його у своїх літературних творах. Її оповідання та романи відзначалися не лише вдалою характеристикою соціальних реалій того часу, але і внутрішньою глибиною, розкриттям психологічних портретів героїв. Віддавала перевагу темам, пов'язаним із життям простого народу, висвітлюючи його радощі та тяжкості.
Її літературна діяльність стала важливим кроком у розвитку української літератури та жіночого письменства. Марко Вовчок стала першою самостійною жінкою в українській літературі, яка жила виключно на літературних доходах, зароблених за своїми творами, це дорожні нариси, переклади та статті.
Зазначимо, що Марко Вовчок виявилася не тільки передовиком у літературному світі, але й підтримувала ідеї жіночого руху та рівноправ'я. Вона визначалася як незалежна жінка, що жила відповідно до власних переконань. Її творчість залишила невід'ємний слід у культурній спадщині України, а її внесок у розвиток літератури оцінюється і в сучасний період.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024