Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Новинки від Українського інституту книги в бібліотеці

«Новинки від Українського інституту книги в бібліотеці»

«Ми робимо все, аби українці читали якомога більше!»
Олександра Коваль
Команда Українського інституту книги (УІК) працює задля розвитку української книги, що є визначальним на шляху до збереження й збагачення нашої культури. УІК поповнює новими виданнями бібліотечні фонди, реалізовує мистецькі конкурси, бере участь у міжнародних ярмарках та проєктах, налагоджує співпрацю за кордоном та зміцнює культурно-мистецькі зв’язки в Україні. Український інститут книги реалізовує програму поповнення фондів публічних бібліотек. Мета Програми - донесення найкращих книжок і сучасної української, і світової літератури до читача по всій країні.
На початку 2024 р. Центральна міська бібліотека ім. Бєлінського отримала від УІК 13 нових книжок 2021-2022 рр. видання. В бібліотеці оформлена окрема інформаційна поличка нових надходжень з логотипом «Українського інституту книги», де проводитимуться книжкові огляди для наших читачів.
Серед запропонованих видань – література українських авторів. Представлено твори з історичної спадщини України – від нарисів археологічних досліджень Києво-Печерської лаври до історії українського фемінізму, та історія української державності і видатних диячів. Щоб докладніше ознайомитись з кожною книгою, пропонуємо переглянути наш анотований список нових надходжень. Для зручнішого користування списком, бібліографічні описи книжок згруповано по розділах, а в розділах – за алфавітом авторів або назв.

Книжок багато не буває. Приємного читання!

«Новинки від Українського інституту книги в бібліотеці»

Історична спадщина України

«Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь»
Тарас Шевченко
Панченко, Володимир Олександрович. Міська геральдика старої України / Володимир Панченко ; наук. ред. Я. С. Калакура . – Київ : Веселка, 2021 . – 599 с. : іл.
Ця книга — своєрідна енциклопедія міської та містечкової геральдики України періоду XIV — початку XX ст. Вона знайомить читачів з основами геральдики, містить огляд символіки 1111 населених пунктів на території сучасної України, які в минулому (до першої третини XX ст.) мали статус міста або містечка (чи наближалися до нього за багатьма ознаками), а також кольорові реконструкції гербів цих поселень та докладні автентичні ілюстративні матеріали з історії їхньої символіки. Унікальне за змістом науково-популярне видання в подарунковому оформленні розраховане на усіх, хто цікавиться історією та історичним краєзнавством України.
 
Симфонія пекторалі : До 50-річчя знайдення пекторалі з кургану Товста Могила / Нац. музей історії України, Музей історичних коштовностей України, Ін-т археології НАН України ; відп. ред. і упоряд. Ю. Полідович ; дизайн А. Прибєга ; фото пекторалі Д. Клочко . – Київ : Мистецтво, 2021 . – 183 с. : іл., фото.
Видання присвячене 50-річчю знайдення шедевра давнього мистецтва – золотої пекторалі у скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині. Короткі розвідки дають можливість дізнатися про неперевершене відкриття Бориса Мозолевського, який очолював археологічну експедицію, а також про історію дослідження Товстої Могили, технологію виготовлення пекторалі, пошуки науковців у розгадуванні її таємниць і сучасне сприйняття образу унікального твору мистецтва. Тексти супроводжуються фото, схемами, об’ємним переліком літератури та словником-довідником. В альбомній частині вміщено фото окремих сцен та деталей пекторалі. Видання розраховане на широкий загал поціновувачів стародавнього мистецтва.
 
Творці державного престижу / авт.-упоряд. М. Главацький, Н. Наумова . – Київ : КМ-БУКС, 2021 . – 568 с. : іл.
Перечитуючи деякі сторінки історії України, часом може здаватися, що багато подій перегукується із сьогоденням. Та це й не дивно — історія, як відомо, рухається по спіралі. І якщо ми, українці, вважаємо себе мудрим народом, то маємо враховувати досвід своїх героїчних предків, учитися на їхніх помилках і намагатися запобігати новим.
Книга «Творці державного престижу» присвячена величним історичним постатям, з якими насамперед асоціюється становлення державності та незалежності України.

«Новинки від Українського інституту книги в бібліотеці»

30 нарисів археологічних досліджень Києво-Печерської лаври / упоряд. Сергій Тараненко ; пер. на англ. Марини Злобіної . – Київ : Мистецтво, 2021 . – 252 с. : іл., фото.
До 30-річчя Незалежності України колектив авторів Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» підготував унікальне видання — 30 нарисів про археологічні дослідження Києво-Печерської лаври.
У книзі представлено 30 сенсаційних та найбільш цінних археологічно зафіксованих об’єктів та віднайдених артефактів у період з 1991 до 2021 рр. на території Києво-Печерської лаври. Кожен нарис складається з текстової та ілюстративної частин.
Майже тисячолітня історія знаменитої Києво-Печерської лаври, об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, завжди цікавить не тільки киян, а й численних гостей з усіх куточків України та різних країн світу.
  
Шевченківська енциклопедія : Тарас Шевченко та його сучасники / гол. ред. М. Жулинський ; ред. М. Бондар та ін. ; іл. О. Боронь . – Київ : Ліра-К, 2021 . – 608 с. : іл., фото .
Книга складається зі стислих біографій друзів і знайомих Шевченка, його сучасників загалом, прямо чи опосредковано з ним пов'язаних. Реконструюються широке коло Шевченкового спілкування з однодумцями та близькими товаришами, контакти поета з посадовцями та іншими особами. В основу видання покладено відповідні статті шеститомної «Шевченківської енциклопедії» (2012–2015).
Том містить 941 статтю.
Розраховано на літературознавців, викладачів, студентів та школярів.
 
Ябченко, Микола. Історія українського фемінізму : графічна адаптація / Микола Ябченко ; іл. І. Кипібіди . – Київ : Видавництво, 2021 . – 84 с. : іл. – (Серія "мальописів").
Фемінізм – це завезена з Заходу ідеологія, геть не актуальна на теренах неньки-України! У нас завжди був матріархат, і навіть якщо чоловік голова, то жінка, як відомо – це шия, яка ним керує!
І це правда! Хоч і не вся. Ви тримаєте в руках книжку, яка покаже вам, хто заніс фемінізм на територію України, хто підтримував і поділяв феміністичні погляди. Власне, тут про все на тему за останні півтори сотні років. Ви можете і не знати, хто такі Наталія Кобринська та Мілена Рудницька, але ми вам розповімо! Якщо знаєте то у нас ще чимало важливих імен, організацій та дат, які варто згадати та описати на значно більшій кількості сторінок і подані набагато серйозніше. Сподіваємося, така книжка попереду.

Україна: історія та державність

«Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався,
Той, що обрав тебе навіки вік»
Василь Стус
Бойко, Олександр Дмитрович. 30 років незалежності України : у двох томах / Олександр Бойко ; гол. ред О. Красовицький ; худож. оформ. М. Мендор . – Харків : Фоліо, 2021 . – (Великий науковий проєкт).
Том 1 : До 18 серпня 1991 р. / вступ. сл. Д. Яневського . – 446 с. : іл., фото .
На початку 90-х років ХХ ст. сталася подія, що кардинально змінила хід світової історії — розпався Радянський Союз, а на політичній карті світу з’явилася низка нових самостійних держав, однією з яких і була Україна. Які події передували цьому розпаду, яку роль зіграли «перебудова», «гласність» та «демократизація», якими були перші кроки національного відродження, як ставала на ноги народна опозиція комуністичній владі та яким був шлях утвердження державного суверенітету, що став каталізатором розвалу СРСР? Розповідь зупиняється напередодні серпневого путчу 1991 року...
Ця книга не тільки для істориків, політиків чи журналістів, вона адресована усім читачам, які бажають зрозуміти, як і чому виникла на політичній карті світу Незалежна українська держава, дізнатися, що реально відбувалось за лаштунками динамічних та драматичних подій 1985—1991 років.
 
Том 2 : Від 18 серпня 1991 р. до 31 грудня 1991 р. – 446 с. : іл., фото .
Детальний та обґрунтований аналіз подій та процесів, що відбувалися в останні чотири місяці формального існування радянської імперії; ретельне вивчення механізму, специфіки та наслідків трансформаційних змін на фінішному етапі доби перебудови (серпень — грудень 1991 р.); з'ясування місця та ролі України у цих карколомних суспільних перетвореннях набувають напередодні 30-ї річниці проголошення незалежності особливої актуальності й неабиякої ваги та значення. Події в Ново-Огарьово — це справжній політичний детектив, підводні течії якого невідомі донині.
Серпневий заколот, трансформація «комуністичного заповідника», феномен Біловезької Пущі і крах СРСР. Все це – в історичному дослідженні, яке буде цікавим не тільки спеціалістиам, політикам чи журналістам, а й усім читачам, які бажають зрозуміти, як і чому виникла на політичній карті світу Незалежна українська держава, дізнатися, що реально відбувалося за лаштунками динамічних та драматичних подій 1985-1991 років.
 
Книга Пам'яті України. Переможці : Харківська область . – Київ; Харків : Обл. пошуково-видавнича наук. ред. Книги Пам'яті України, 2008- . Т. 7 (30) : . – 2021 . – 616 с. : іл.
До сьомого тому підсумкового історико-меморіального серіалу «Книга Пам’яті України. Переможці», мета якого – сприяти популяризації серед світової спільноти вагомого внеску українського народу в перемогу в Другій світовій війні, увійшли поіменні списки з розширеними біографічними даними громадян України – учасників Другої світової війни. Розділ «Заручники Другої світової» містить біографічні відомості про військовополонених, уродженців Харківщини, призваних військоматами області, подальша доля яких невідома.
 
Кордон мужності та героїзму / Державна прикордонна служба України. Національна Академія державної прикордонної службм України ім. Б. Хмельницького ; авт. ідеї С. Дейнеко, уклад. О. Л. Луцький та ін. – Хмельницький : Видавництво НАДПСУ, 2022 . – 616 с. : іл., фото . – (Шлях перемоги).
Книга містить хронологічний інформаційно-аналітичний огляд важливих подій війни та героїчного досвіду боротьби прикордонників з російськими окупантами з 24 лютого по 31 грудня 2022 року. Видання призначене для наукових та науково-педагогічних працівників, курсантів вищих військових навчальних закладів та ліцеїстів, усіх, хто цікавиться функціонуванням прикордонного відомства в умовах воєнного стану. Автор ідеї – Голова Державної прикордонної служби України, кандидат наук з державного управління, генерал-майор Сергій Дейнеко.
 
Кордон незламності : війна через об'єктив : інтерактивний артбук / Національна Академія державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, науково-дослідний відділ ; авт. ідеї С. Дейнеко , уклад. А. Сіцінський та ін. – Хмельницький : Видавництво НАДПСУ, 2022 . – 88 с. : іл., фото . – (Шлях перемоги).
Автор ідеї – Голова Державної прикордонної служби України, кандидат наук з державного управління, генерал-майор Сергій Дейнеко. У виданні використано малюнки дітей з конкурсу дитячих малюнків за тематикою захисту Батьківщини, які були презентовані на виставці у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

«Новинки від Українського інституту книги в бібліотеці»

Україна. Пам'ять боротьби : Збірка статей / упоряд. Р. Гунда, А. Бережина . – Львів : Меморіал, 2021 . – 560 с. : іл.
Герої не вмирають, вони йдуть у вічність, аби повернутися, нагадати про себе: іменем, свiтлинами, книгами, музеями, меморіалами… Збірка об'єднує матерiали й кольорові ілюстрації у розділах «Українська церква, «Збройна боротьба», «Культурний фронт» і «Старожитностi. Серед авторiв - Ліна Костенко, Андрiй Курков, екзарх Вселенського Патріархату архієпископ Тельмiсський Іов (Геча), Оксана Пахльовська, Тарас Чухліб, Лідія Орел. Яскраві ілюстрації Ганни Бездоганної, Максима Рiтуса, Анни Сенiк, Юрія Косiна, Валентина Кондратюка й Андрiя Бережини.
Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.
 
Чернов, Мстислав. Незалежні. 100 найвизначніших фотографій сучасної України / Мстислав Чернов ; післям. автора . – Київ : Ваш автограф, 2021 . – 240 с. : іл., фото.
У цій книзі зібрано роботи понад 60 фотографів, це більше 140 унікальних знімків. Воєнний кореспондент Мстислав Чернов упорядкував альбом «Незалежні. 100 найвизначніших фотографій сучасної України». Укладач скомпонував не так історію Незалежности, як короткий список пам’ятних спалахів фотожурналістики упродовж тридцяти років. Хоч альбом і структуровано за хронологією, упорядник насамперед переймався свідченнями за логікою медіапростору: події — це не те, що відбувається, а те, про що пишуть і знімкують. Тому тут є декілька розділів (іноді крихітних, на одну фотопрезентацію), що відбивають далеко не першорядні історичні трапунки, але є справжніми фотографічними сенсаціями. 

Документальні світлини розміщені в хронологічному порядку. Як стверджують упорядники, це перша спільна добірка такого зрізу історії. У фотокнизі поряд із роботами таких знаних українських документалістів, як Єфрем Лукацький, Олександр Чекменьов, представлені знимки авторів, які ще не знайомі широкій аудиторії. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024