Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Земля, яку сходив Тарас...»

«Земля, яку сходив Тарас...» «Земля, яку сходив Тарас...»

«Земля, яку сходив Тарас...» - віртуальна літературна подорож відбулася в Центральній дитячий бібліотеці імені Петра Панча до 210 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. 
Читачі здійснили слайд-подорож до села Березова Рудка, що в Пирятинському районі Полтавської області, до маєтку Платона Закревського, яку у липні та грудні 1843 відвідував Тарас Шевченко. Наче на машині часу, читачі перенеслися  у 18 сторіччя до подій того часу. Хазяїном цих земель був раніше гетьман Скоропадський, потім, їх купили Йосип та Ганна  Закревські.
Тут Тарас Григорович почав писати поему «Кавказ», намалював портрети власників – Платона і Ганни Закревських, писав ліричні вірші до Ганни Закревської. 

«Земля, яку сходив Тарас...» «Земля, яку сходив Тарас...» «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»

Сподобалась слухачам розповідь про нащадків Платона та Ганни Закревських. Їх син Гнат Закревський був відомим юристом, працював суддею в Петербурзі  та Варшаві, прокурором у Харкові та Казані, дослужився до сенатора. Він багато разів подорожував до Єгипту і побудував піраміду, яка досі існує, у селі Березова Рудка. 
Доля дочки Гната Закревського - Марії Закревської-Бенкендорф-Будберг, гідна екранізації. Про неї складають легенди і приписують роботу відразу на три розвідки – СРСР, Британії та Німеччини. Вона була секретаркою Максима Горького, багато років жила разом з Гербертом Веллсом. Про неї Ніна Берберова написала книгу «Залізна жінка». Ця книга є у нашій бібліотеці.
Читачі декламували із «Кобзаря» вірші  «Сон», «Садок вишневий коло хати», «Г.З.», «Якби зустрілися ми знову», «Заповіт».
До дати в бібліотеці Петра Панча працює книжкова виставка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»

Платон Закревський Ганна Закревська Маєток Закревських Маєток Закревських Маєток Закревських


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024