Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Кафці б сподобалося!»

«Оточений непереборною стіною привітності, я завжди був самотній»
Кобо Абе.

«Кафці б сподобалося!» «Кафці б сподобалося!»«Кафці б сподобалося!»

У Бібліотеці-філії № 17 для людей з вадами зору ім. Л. Л. Гіршмана діє та користується популярністю серед читачів виставка, присвячена 100-річчю від дня народження японського письменника, драматурга і сценариста, одного з лідерів японського повоєнного авангарду в мистецтві Кобо Абе.
Біографам було складно писати про нього, бо він жив справжнім самотником і ніяких зайвих людей до себе не підпускав. І в романах його (насправді філософських романах) - відчуття неймовірної самотності й безнадійності. Майже во всіх написаних ним романах, а їх було 15, показані різні грані людської самотності та суспільної байдужості. Люди старшого покоління пам'ятають, як з'явилися у бібліотеках перші книги Кобо Абе… Щоб прочитати їх, записувалися в чергу. І це не дивно, адже радянський читач уперше зіткнувся із подібною літературою. Його опублікували в СССР, бо він деякий час був комуністом, але за всіма тогочасними «правилами» цього не мусило бути, бо він був їм не довго.

«Кафці б сподобалося!» «Кафці б сподобалося!»

Глибоко розчарувавшись в комуністичному експерименті після подорожі в 1956 році до Східної Європи, Кобо Абе протестує проти придушення робітничих протестів у Польщі, проти совєтського військового вторгнення в Угорщину…  І, нарешті, домагається виключення з Японської комуністичної партії. Але його книги залишились в бібліотеках… Є вони і в нашої! І, навіть, рідною мовою! І, якщо ви випадково обійшли їх стороною, приходьте до нас, бо ці книжки варті того, щоб бути прочитаними! Також, ми познайомимо вас з його життям, захопленнями, з його п’єсами, які ніколи не публікувалися в СРСР. Ви дізнаєтеся, наскільки талановита була ця людина!
Незрячі читачі можуть познайомитися з аудіокнигами цього автора. А всі бажаючі – подивитись фільм «Жінка в пісках», знятий у співпраці з Кобо Абе. Фільм удостоївся спеціального призу Канського фестивалю та номінації на премію «Оскар», як найкращий фільм іноземною мовою, а також здобув 4 премії «Маїніті» в Японії. У 1992 році Кобо Абе був номінований на Нобелівську премію, проте, на жаль, смерть письменника 12 січня 2023 року позбавила його цієї нагороди. «Я щиро переконаний, що особистості масштабу Кобо Абе не мають дати смерті, а їхнє життя — наче відкрита книга вічності: має початок, але не має завершення» - написав український письменник Мартін Гал.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024