Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»

Читаємо, думаємо, дорослішаємо…    

«Книги – це двері, що виводять тебе з чотирьох стін… Вони вчать тебе, виховують, з ними ти подорожуєш, мрієш, уявляєш, проживаєш інші життя, а своє примножуєш в тисячу разів»
Артуро Перес-Реверте
 
Щороку наприкінці березня бібліотеки традиційно проводять Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання. Це найбільше книжкове свято року для дітей! У тих бібліотеках країни, які зараз можуть відчинити двері для читачів, а також онлайн — на профілях бібліотек у соціальних мережах відбуватимуться різні цікаві заходи.
Як мотивувати дітей, щоб їм хотілося навчитися читати і самим дізнатися, про що ж написано в книжках? Адже в хороших книгах ми знаходимо відповіді на багато питань, з книгою ми думаємо, мріємо, відпочиваємо душею…

«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»

ЦМБ ім. Бєлінського у рамках благодійної акції «Янгол Миколая» отримала в дар від видавництва Ранок багато новеньких книжок для дітей. Як лідер серед вітчизняних видавців, «Ранок» увійшов до Європейської асоціації видавців навчальної літератури і є наразі єдиним представником України. Видавництво «Ранок» бере участь у всіх великих книжкових заходах і благодійних акціях для дітей з особливими потребами.
«Працюємо разом заради популяризації читання та змін на краще»!
Центральна міська бібліотека пропонує анотований список новинок художньої літератури для дітей та юнацтва за 2019-2024 рр. видання. Відкрийте для своєї дитини чарівний світ читання!
Серед запропонованих видань – твори сучасних українських та зарубіжних письменників, зокрема екранізованих світових бестселерів. Бібліографічні описи книжок згруповано по розділах за віковими категоріями, а в розділах – за алфавітом авторів чи назв.

У нас великий вибір яскраво ілюстрованих видань для дітей різного віку. Читайте цікаві книги, вчіть читати своїх дітей, прищеплюйте їм любов до читання! 

Українська література 

«Книги – морська глибина: Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить Дивнії перлини виносить»
Іван Франко

Для молодшого та середнього шкільного віку

Золотковська, Таіс. Таємне життя Рудика : для дітей дошк. та мол. шк. віку : для дошкольного возраста / Таіс Золотковська ; іл. Марія Рудик; ред. Ю. Каспарова; ред. Н. Мусієнко; худ. ред. Є. Перепелиця . – Харків : Ранок, 2021 . – 36 с. : іл. – (Хвостаті історії).
Жила собі кішка. Звали її не Маркіза, не Принцеса — просто Рудик. Кішка-бешкетуха завдавала чимало клопоту всій родині. Та чи насправді від неї не було жодної користі? Здається, що улюблена справа Рудика — дрімати на траві під черешнею. Але тільки-но щось трапляється, кішка вже поспішає на допомогу. Справжній супергерой із пухнастою мордочкою та гострими кігтями! У теплій дотепній історії Таіс Золотковської добро й піклування врешті винагороджуються, а дружба стає найціннішим подарунком. Доповнюють книгу теплі ілюстрації Марії Рудик.
 
Кокотюха, Андрій. Горобці проти опудала : захмарний детектив / Андрій Кокотюха ; іл. та обкл. Поліни Ромашевської . – для діт. мол. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 48 с. : іл. – (Сторінка за сторінкою).
Нудні уроки старого горобця Дзьоба: як уберегтися від небезпеки, як не втрапити в пазурі кота… Не цікаво! Хіба про це мріє юний хвацький горобчисько Куций? Де практика? Де свист вітру в пір’ї, коли мчиш на ворогів? Куцого ніхто не розуміє, навіть подруга, синичка Соня, вважає його легковажним. А він хоробрий! І він доведе! Але… куди ж поділася Соня? Ось тобі й практика. Треба врятувати синичку, не попастися самому, а ще розкрити таємницю опудала. Отже, доведеться згадати науку старого Дзьоба й почати свою першу кримінальну справу!
 
Кокотюха, Андрій. Печера чорного Кальмара : Морський детектив / Андрій Кокотюха ; іл. та обкладинка Поліни Ромашевської . – Харків : Ранок, 2023 . – 48 с. : кольор. іл. – (Детективи звідусіль).
Юрась — не простий карась. Він якось призвичаївся жити в морській воді. І ось вам, будь ласка, — наш герой потрапляє в затишну морську бухту. Але затишок та спокій тільки сняться! Спершу ця сутичка з бійцівськими рибками. Потім знайомство з мудрим вугром Ігорем. І нарешті таємниця Чорного кальмара: до його печери можна заплисти, та не можна повернутися… Але Юрась не був би морським карасем, аби не спробував розгадати загадку. Він проник до печери…А що було далі — читайте! І тримайте за нового друга кулачки! Тобто плавці. І вперед, підводні пригоди починаються.

«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»

Кокотюха, Андрій. Таємниця зниклих зайців : лісовий детектив / Андрій Кокотюха ; іл. та обкл. Поліни Ромашевської . – для діт. мол. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 48 с. : іл. – (Сторінка за сторінкою).
Таємниці й загадки скрізь! У лісі, у небі, у морі… навіть там, куди дістатися найважче, — під землею. Та справжні детективи — лісові, підводні, піднебесні й підземні — приймають виклики й розгадують загадки. Вони спритно бігають, стрімко літають, глибоко пірнають, а копають іще глибше! І гоп: таємницю розкрито, ворога покарано, герої перемогли. Проте годі відпочивати! Детективи звідусіль беруться до нових справ! Чекайте на карколомні пригоди!
 
Чабанова, Ольга. Казковий світ Європи та Азії / Ольга Чабанова ; іл. Анастасії Грищенко . – Харків : Основа, 2023 . – 207 с. : іл. – (Чаросвіт).
Ласкаво просимо в казковий світ народів Європи та Азії!
Друга книга серії «Чаросвіт» познайомить читачів із різними культурами двох надважливих частин світу. У книжці зібрані як усім відомі казки на кшталт «Кіт у чоботях», так і маловідомі, але не менш цікаві, — наприклад, французька казка «Як звірі не вберегли своїх таємниць». Усього у виданні зібрано 20 казкових історій: арабські, британські, в’єтнамські, індійські, іспанські, корейські, німецькі, французькі та японські. Зокрема, британські казки містять по одній історії з кожної країни Об’єднаного Королівства.
Ми створили «Чаросвіт» для затишного сімейного читання. Тож маємо надію, що дорослі поринуть у казкові пригоди разом із дітьми.
Приємного подорожування чаросвітом казок Європи та Азії!
 
Чабанова, Ольга. Казковий світ України / Ольга Чабанова ; іл. Анастасії Грищенко . – Харків : Основа, 2023 . – 207 с. : іл. – (Чаросвіт).
«Чаросвіт» — це не просто збірка українських казок. Ця книга ввібрала в себе фантастичні історії різних етносів, які живуть на території України.
Мандруючи казковими сторінками цього видання, разом із дітьми ви познайомитеся з героями єврейського, кримськотатарського, молдавського фольклору. Дізнаєтеся історії про злих панів, падишахів та королів із польських, азербайджанських і болгарських казок. Вирушите у пригоди з персонажами грецьких, гагаузьких і румунських казок і, звичайно, ознайомитеся з чудовими взірцями українського казкотворення. Ми створили «Чаросвіт» для затишного сімейного читання, адже справді віримо, що вир казкових пригод ладен захопити і дітей, і дорослих.
Приємного подорожування чаросвітом казок України!

Зарубіжна література 

«Книга – це мрія, яку ти тримаєш у руках»
Ніл Гейман

Для молодшого та середнього шкільного віку

Ґатті, Алессандро. Хто викрав короля кухні? / Алессандро Ґатті, Давіде Морозінотто ; іл. Стефано Турконі ; пер. з італ. Ю. В. Григоренко . – для мол. та серед. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 123 с. : іл. – (Детективи з вусами ; Кн. 1).
Щосереди Містер Мунлайт із друзями дегустують неперевершені страви П’єра Паштета біля його ресторану. Але цієї середи на східцях кухар не залишив ані крихти для котиків. Зайшовши на порожню кухню, вони помітили дивний розгардіяш, який просто не міг залишити по собі П’єр. Що трапилося? Невже кухаря викрали? Коти-детективи розкриють правду.
 
Гейґ, Метт. Еві в джунглях / Метт Гейґ ; іл. Емілі Ґраветт; пер. з англ. Ганни Яновської . – Харків : Жорж, 2021 . – 96 с. : іл. – (Час із книгою).
Після того як Еві довелося розсекретити свій Дар — уміння подумки розмовляти з тваринами, — вона стала справжньою суперзіркою. Її показували по телебаченню, про неї писали в газетах і журналах, у неї з’явилися сотні тисяч підписників в інстаграмі. От тільки Еві така надмірна увага не надто подобалася, тому разом з батьком вони вирішили поїхати з міста і провести відпустку в джунглях Амазонії. Там, серед дикої природи, здібності дівчинки розкриються на повну силу. Вона потоваришує з рожевими дельфінами, врятує лінивця, візьме інтерв’ю в ягуара і навіть вигадає план, як захистити дощові ліси від знищення.
 
«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»
Ніколлз, Саллі. Втеча у часі / Саллі Ніколлз ; іл. Рейчел Дін ; пер. з англ. Юля Садоха . – для мол. та серед. шк. віку . – Харків : Ранок, 2022 . – 207 с. : іл. – (Гонитва у часі).
Цього разу крізь дзеркало діти пройшли не за власним бажанням. У маєтку Еплкот Ґеорґіанської епохи брат із сестрою знайомляться зі своїм далеким родичем, який має побратися з найнеприємнішою жінкою. Але портал відкрився ще і для французьких аристократів, які дивом уникли кари під час Французької революції. Здається, Алекс і Рубі отримали більше ніж одну місію в минулому.
Пригодницька серія «Гонитва у часі» від авторки бестселерів Саллі Ніколлз про подорожі у часі захопить юних читачів не лише веселою історією про пошуки коштовних речей та злодіїв. Книги ненав’язливо та з гумором розкажуть про життя людей на початку XVIII століття в Англії: у що вдягались, які страви готували, як відзначали свята та багато іншого.
 
Ніколлз, Саллі. Гонитва у часі / Саллі Ніколлз ; іл. Рейчел Дін ; пер. з англ. Юля Садоха . – для мол. та серед. шк. віку . – Харків : Ранок, 2021 . – 207 с. : іл. – (Гонитва у часі).
Одного вечора Алекс помічає, що дзеркало у коридорі відбиває дивні речі. Цікавість бере гору, і діти провалюються крізь дзеркало у 1912 рік!
Пригодницька історія «Гонитва у часі» від авторки бестселерів Саллі Нікколз про подорожі у часі захопить юних читачів не лише загадками та інтригами. Книжка ненав’язливо та з гумором розкаже про життя людей на початку ХХ століття в Англії: у що вдягались, які страви готували, як відзначали свята та багато іншого.
 
Сміт, Марк Девід. Агенція дивних сестер : записка, коза та запіканка / Марк Девід Сміт ; іл. Карі Руст . – для мол. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 69 с. : іл. – (Агенція дивних сестер).
Книжка «Записка, коза та запіканка» розповідає про трьох сестер-відьом-детективок. Щойно Ковтунільда, Недолада й Огидія відкривають зоокрамничку, як у них з’являється перша справа — тепер їм належить відшукати зниклу козу. Ця добра історія, сповнена курйозів і динамічних малюнків, добряче повеселить читачів, а також змусить задуматися про те, що не варто засуджувати людей лише за те, що вони інакші.

Для середнього шкільного віку

Епплгейт, Кетрін. Останниця. Єдина і надзвичайна / Кетрін Епплгейт ; пер. з англ. Ганни Яновської; за ред. Романа Трифонова; іл. Макса Костенка . – для серед. шк. віку . – Харків : Жорж, 2022 . – 335 с.
Жорстокий тиран Мурдано і кровожерливий фелівета Казар от-от зійдуться в битві, яка загрожуватиме всім живим істотам Недарри і Дрейландії. Та непомітно для запеклих ворогів повстає третя сила — Армія Миру. В авангарді цієї армії — Биш, уже не останниця, а одна із роду дейрнів, та її вірні друзі: люди Кхара і Ренцо, фелівета Лови-Удачу і, звісно, достойний вобик Тоббл. Усі вони хоробрі й віддані, та чи вистачить цього, щоб зупинити дві могутні армії? Невже саме Биш — єдина надія врятувати цей світ від війни?
 
Колфер, Йон. Артеміс Фаул / Йон Колфер . – для серед. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 303 с. – (Артеміс Фаул).
Артеміс Фаул — хлопець-вундеркінд з Ірландії, який присвятив свій геніальний мозок кримінальним справам. Коли Артеміс дізнався, що під землею існує цивілізація міфічних істот, він одразу зрозумів, що перед ним відкрилася золота жила. Тепер його блискуча діяльність набуває зовсім іншого кольору. Але Артеміс знає про міфічний народ не так багато, як йому здається. І те, чого він не знає, може йому дуже зашкодити...
 
Майлз, Алекс. Хакатон / Алекс Майлз ; пер. з англ. Марії Косенко . – для серед. шк. віку . – Харків : Жорж, 2021 . – 159 с. – (Дівчата-ґіки).
Ще вчора Ганса анітрохи не розуміла у комп'ютерних технологіях. А вже сьогодні вона очолить команду, яка візьме участь у шкільному змаганні стартапів – хакатоні. Четверо дівчат мають розробити власний онлайн-додаток та подати його журі. На щастя, серед них є крута дизайнерка Ів та хакерки Нікі та Меггі. Головне, щоб Ганса, яку призначили лідером команди, не зіпсувала все через невпевненість та страх бути самою собою.
 
«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»
Ріордан, Рік. Кров Олімпу / Рік Ріордан ; пер. з англ. С. В. Хмелик . – Харків : Ранок, 2020 . – 544 с. – (Герої Олімпу).
Семеро напівбогів з Великого пророцтва прямують до Афін. Тут, серед руїн Акрополя, велетні та чудовиська готуються до церемонії пробудження Геї — лихої богині землі, яка прагне знищити все людство. Єдине, чого їм бракує, – крові двох напівбогів, хлопця і дівчини. Крові Олімпу. Та хіба не розсудливіше героям розвернутися й уникнути зустрічі з ворогами? Можливо, але Мойри вже давно визначили їхні долі.
 
Фендріх, Надя. Сестри-вампірки 3 : книга до фільму : ідея Франциски Гейм / Надя Фендріх ; пер. з нім. Л. Дубовик . – Харків : Ранок, 2020 . – 192 с. – (Сестри-вампірки).
У родині Цепешів поповнення! У Даки та Сільванії з’явився братик — напіввампір Франц. Але тільки-но малюкові виповнився один рік, його викрадає володарка Трансільванії Антаназія. Вона прагне зробити хлопчика своїм наступником на вампірському престолі. Хто допоможе врятувати Франца, якщо Сільванія випадково загіпнотизувала батьків?
 
Філбрік, Родмен. Хто вбив Даріуса Дрейка? / Родмен Філбрік ; пер. з англ. Ігоря Андрущенка . – для серед. шк. віку . – Харків : Жорж, 2020 . – 231 с.
Укладаючи угоду з ботаном Даріусом Дрейком, шкільний здоровило Артур Баш навіть і не підозрював, на що погоджується. Пошуки автора «кривавого листа», таємниці чаклунського будинку, сутички зі справжнім кримінальником, розслідування давнього злочину і полювання на діаманти — це вам не дітей у школі лякати! Та найголовніше, що за виконану угоду Артур отримав щось значно більше, ніж обіцяні шоколадні батончики…
 
Чейнані, Зоман. Школа Добра і Зла. У пошуках слави : [Книга 4] / Зоман Чейнані ; пер. з англ. Т. В. Марунич . – Харків : Ранок, 2021 . – 624 с. – (Школа Добра і Зла).
Учні Школи Добра і Зла вирушають на обов’язкові пошуки слави. Кожній групі призначено королівство, де вони покажуть свою хоробрість і вміння. Натомість Тедрос і Агата прямують до Камелота як новий король і принцеса, щоб повернути минулу славу цьому місту. Софі тішиться роллю Декана Школи Зла та встановлює свої правила.
Однак професорка Даві стривожена: Мапа пошуків слави показує цілковиті невдачі і навіть смерті учнів. Стає зрозуміло: у Лісах з’явився новий ворог. Змій разом зі своїми посіпаками втрутився в долю кожного пошуковця. Питання одне: хто він і чого хоче?

Для старшого шкільного віку

Абеді, Ізабель. Луціан / Ізабель Абеді ; пер. з нім. І. В. Кобилінська . – для дітей старш. шк. віку . – Харків : Ранок, 2021 . – 463 с. – (Young Adults. Сучасна проза).
Знову і знову він з’являється в оточенні Ребекки — таємничий Луціан, який не має ні минулого, ні спогадів. Єдиний сенс його життя — Ребекка, про яку він мріє неспинно. Дівчина теж із першого погляду відчуває до нього потяг, що не може пояснити. Але перш ніж вони встигають дізнатися про причину цієї пристрасті, їх розлучають. Обох огортає нестерпний біль, який можна порівняти з почуттям, коли втрачаєш близьку, кохану людину. Воно неокрає та особливе. І тільки знову здобувши одне одного, вони можуть жити.

Аксельссон, Карина. Модель під прикриттям. Модний злочин : [для серед. і ст. шк. віку] / Карина Аксельссон ; пер. з англ. М. Чайковської . – Харків : Жорж, 2019 . – 456 с. – (Час із книгою).
Поїздка на Тиждень моди до Парижа! Здається, кращого подарунка для 16-річної дівчини і не вигадаєш. Але тільки не для Аксель. Розкриття злочинів та розгадування таємниць цікавить її значно більше за тренди, бренди і нові колекції. Проте дівчині таки доведеться з головою зануритися у світ високої моди і навіть стати моделлю під прикриттям. Щоб розкрити головну справу свого життя і знайти зниклу відому паризьку дизайнерку, Аксель готова на все — навіть піддатися тортурам щипчиками для вій і високими підборами.
 
«Читаємо, думаємо, дорослішаємо…»
Дессен, Сара. Правда про "назавжди" : [для дітей старш. шк. віку] / Сара Дессен ; пер. з англ. Д. М. Малюга . – Харків : Ранок, 2021 . – 399 с. – (Young Adults. Сучасна проза).
Зовні Мейсі спокійна та цілеспрямована. Усередині ж неї все бушує і розривається: вона мовчки переживає смерть батька і змушена бути ціле літо в розлуці зі своїм ідеальним хлопцем, щоб розібратися, чи мають ці стосунки сенс. Підготовка до іспитів, робота в бібліотеці, прибирання в будинку, йога — і так по колу все літо. Тільки коли Мейсі випадково знаходить нових друзів, вона розуміє, що буває інше життя. Життя не зупиняється, коли хтось іде. І хоча Мейсі багато втратила, чи зрозуміє вона, що може придбати?
 
Джоселін, Марта. Небіжчик у садку / Марта Джоселін ; пер. з англ. Т. М. Марченко ; іл. Ізабель Фоллат . – для серед. та старш. шк. віку . – Харків : Ранок, 2023 . – 351 с. : іл. – (Еґґі Мортон. Королева таємниць).
У «Веллспрінській клініці і спа», куди родина Мортон приїжджає відпочити та оздоровитися, відбуваються дві смерті поспіль. Поки готель намагається приховати прикрі інциденти, детективний нюх Еґґі та Ектора підказує, що серед постояльців або медперсоналу зачаївся вбивця. Тож хто є імовірним убивцею та який його мотив? А може, це природні смерті й діти просто все вигадали?
 
Раткоські, Марі. Злочин переможця / Марі Раткоські ; пер. з англ. О. Ю. Барабаш . – для дітей старш. шк. віку . – Харків : Ранок, 2021 . – 415 с. – (Трилогія переможця).
Кестрель і Арін зробили вибір — зрадили кохання, щоб добитися миру для власних держав. Однак змиритися із втратою коханої людини виявилось не так легко. Що ближче дата весілля, то сильніше бажання Кестрель розповісти Аріну правду про свої заручини. Якби ж тільки вона могла йому довірятися... Натомість Арін відчуває, что Кестрель щось приховує. Але всі його спроби дізнатися завершуються болем: Кестрель майстерно видає брехню за правду…
 
Хан, Дженні. З любов'ю Лара Джин / Дженні Хан ; пер. з англ. Т. В. Марунич . – для дітей старш. шк. віку . – Харків : Ранок, 2022 . – 383 с. – (Усім хлопцям).
Незабаром для Лари Джин розпочнеться доросле життя: вона закінчує школу та вступає до університету. Пітера вже прийняли на лави першокурсників до найбажанішого всіма вишу завдяки лакросу. Однак чи вдасться Ларі Джин пройти конкурс та приєднатися до хлопця, чи прийдеться шукати шляхи, щоб залишитися разом? Попереду на дівчину чекає багато життєвих поворотів, важливих рішень та приємних сюрпризів.

Книжок багато не буває. Приємного читання!

Матеріал підготовлений ІБВ ЦМБ ім. Бєлінського 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024