Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Обличчя українського театру»

«Обличчя українського театру»

До міжнародного дня театру бібліотека-філія № 11 сімейного читання пропонує до уваги читачів інформаційну панель «Обличчя українського театру».
Український театр – це унікальне явище, що ввібрало в себе багату історію, самобутню культуру та невмирущу душу українського народу. Його шлях до сьогодення був тернистим, але сповненим творчого пошуку, неперевершених талантів та незгасної любові до мистецтва.
Перші паростки українського театру проросли ще за часів Київської Русі, коли скоморохи веселили народ своїми виставами, а в церковних обрядах використовувалися театральні елементи. Згодом з'явилися вертепні й лялькові театри, які несли в собі сатиричне й виховне значення. Народні обряди, скомороські вистави та вертепні дійства заклали фундамент для майбутнього розквіту театрального мистецтва. Важливим етапом для розвитку театрального мистецтва на території України стало заснування аматорських театрів, які організовувалися при культурних товариствах та шляхетських маєтках, у XVIII столітті.
У XIX столітті розвиток українського театру набув бурхливого характеру. За цей час він пройшов шлях від аматорських гуртків до професійних труп, здобув широку популярність та визнання, утвердив свою самобутність. На початку XIX століття український театр був представлений переважно аматорськими гуртками, які діяли при навчальних закладах та культурних товариствах. Велику роль у розвитку театрального мистецтва відіграли такі діячі, як Іван Котляревський, Григорій Квітка-Основ'яненко,
Друга половина XIX століття стала золотим віком українського театру. З'явилися професійні трупи, які гастролювали по всій Україні. Важливу роль у становленні українського театру відіграв розвиток драматургії. Автори того часу створювали п'єси на різні теми: історичні, соціальні, побутові, комедії, трагедії.
Український театр XIX століття відіграв важливу роль у становленні національної самосвідомості. Він згуртовував українців, давав їм відчуття єднання, знайомив з історією та культурою свого народу. Український театр XIX століття заклав основи для подальшого розвитку театрального мистецтва в Україні. Він здобув широку популярність та визнання, утвердив свою самобутність, став важливою складовою української культури. Український театр 19 століття залишив нам багату спадщину: п'єси, вистави, акторські школи, традиції. Ця спадщина є основою для розвитку сучасного українського театру.
Міжнародний день театру це свято не лише акторів, режисерів, драматургів та інших театральних діячів, але й мільйонів глядачів, які щиро й безмежно люблять театр.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024