Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Закохатися можна в красу, але полюбити - лише тільки душу!»

Ти пам'ятником без могили став.
Ти живий ще, поки живий твій том
І ми для читання забезпечені розумом.
Радуйся, моя Британія! Твій син
Над сценами Європи володар.
Не син він століття, але для всіх часів!

«Закохатися можна в красу, але полюбити - лише тільки душу!»

Ці слова про Вільяма Шекспіра виявились пророчими, оскільки кожне покоління знаходить у його творах актуальний для себе зміст, впізнає у шекспірівських героях самих себе. І скільки б не існував світ, твори Шекспіра будуть жити, бо він побачив в людях найголовніше - їх людську сутність. У квітні минає 460 років від дня народження Вільяма Шекспіра, найвидатнішого поета і драматурга англійського відродження. З цієї нагоди бібліотека - філія № 35 для дітей підготувала поетичний вернісаж «Закохатися можна в красу, але полюбити - лише тільки душу!»
Сподіваємось, що зустріч з генієм буде радісною для читача, бо його твори невичерпані, як саме життя.
Життя Шекспіра - загадка для багатьох поколінь. Біографічних відомостей про життя митця, його характер, театральну діяльність дуже мало, не зберіглося жодного рукопису його п’єс, жодного листа. Вся так звана біографія рясніє словами: «можливо», «вірогідно», «можна припустити».

«Закохатися можна в красу, але полюбити - лише тільки душу!»

Вважається, що Вільям Шекспір народився 23 квітня 1564 року у місті Страдфорд-на-Ейвоні, в сім’ї торговця. Щороку саме в цей день на батьківщині драматурга проходить шекспірівський фестиваль, участь в якому може прийняти будь-який театральний колектив. Це справжнє свято для любителів творчості Шекспіра. У Лондоні, куди захопившись театром переїжджає Шекспір, він стає актором трупи, яка ввійшла в історію під назвою театр «Глобус». Всі свої 37 п’єс Шекспір написав для цього театру. Актрис за часів Шекспіра ще не було, жіночі ролі виконували юнаки. Сцена нагадувала овал або трапецію. Це створювало ефект майданного дійства. Театральних завіс не було, декорацій мінімум, але були люки й балкони, звідки час від часу з’являлись актори, які виконували роль привидів або інших фантастичних істот. Ще за життя Шекспіра його твори користувалися великою популярністю, і хоча у той час мало хто знав його ім’я, тому що глядачі звертали увагу насамперед на акторів, сьогодні він по праву вважається одним з найпопулярніших драматургів світу. Найбільш відомими з його творів є «Ромео і Джульєтта», «Сон в літню ніч», «Король Лір», «Гамлет», «Макбет», «Отелло», «Багато шуму з нічого». Було б несправедливо заслуги Шекспіра вбачати лише в галузі театру. Як поет він розкрив своє серце  в написанні сонетів. Сонети Шекспіра вважають ліричним щоденником автора. Вони не призначалися для широкого загалу. Їх читали у колі друзів і знайомих. Основні проблеми, які піднімав в своїй творчості Вільям Шекспір - це теми кохання, дружби, взаєморозуміння та безсмертя. Більшість сонетів присвячена другові та коханій. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024