Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Вольфганг Амадей Моцарт

Вольфганг Амадей Моцарт Увесь світ відзначає 265-річчя від дня народження одного з найвідоміших композиторів світу – Вольфганга Амадея Моцарта. Хоча його життя було досить коротким (35 років), музикант залишив після себе колосальну спадщину, ставши автором понад 600 музичних творів.

«На моє глибоке переконання, Моцарт є вища, кульмінаційна точка, якої краса досягала в сфері музики», – так писав про австрійського композитора П. І. Чайковський.

Моцарт народився у сім'ї Леопольда Моцарта, скрипаля і композитора при дворі зальцбургского архієпископа. Хлопець з дитинства був обдарований талантом – уже з чотирирічного віку він почав складати музику, дуже швидко опанував мистецтво гри на клавірі, скрипці, навчаючись у батька. Вже в 12 років юний композитор працював над оперою на замовлення імператора Йосипа II.

У віці 14 років Моцарт був нагороджений папським орденом «Золотої шпори», обраний членом Філармонічної академії в Болоньї, тим самим ставши наймолодшим (і донині) членом та володарем ордена.

До 17 років широкий репертуар Моцарта включав понад 40 великих творів.

Одна з вершин музики того періоду – Симфонія соль мінор № 25, де відбилися характерні для епохи бунтівні «вертеровскі» настрої, близькі по духу літературній течії «Бурі і натиску».

Прекрасним віденським дебютом Моцарта став зингшпіль «Викрадення із сералю» (1782, Бургтеатр), за прем'єрою якого слідувало одруження на Констанції Вебер (молодшій сестрі Алоїзії).

Деякі опери Моцарта так і залишилися незавершеними, оскільки скрутне матеріальне становище родини змушувало композитора присвячувати багато часу різним підробіткам. Так, відома меса «Реквієм» так і не була завершена Моцартом. Твір завершив учень композитора –  Зюсмайер.

Крім музики композитор був досить азартним гравцем у більярд. У нього в квартирі навіть був власний більярдний стіл –  розкіш для Відня того часу. Захоплений грою, Моцарт міг просадити за вечір весь гонорар за концерт. А ще він дуже любив тварин, особливо птахів – канарок і шпаків, яких охоче тримав у себе в якості домашніх тварин. Також у свій час музикант мав коней, щоб здійснювати щоденні прогулянки верхи о п'ятій ранку, які йому рекомендував лікар.

Залишав цей світ Вольфганг в бідності, без належних почестей. Полеміка навколо обставин смерті Моцарта не вщухає й досі. Вчені, які вивчали смерть Моцарта, розділилися на два табори: прихильників насильницької і природної смерті. Однак абсолютна більшість вважає, що Моцарт помер природним шляхом, від гострої ревматичної лихоманки, а будь-які версії отруєнь, особливо – версія отруєння Сальєрі вважаються помилковими.

Цікаво, що син Моцарта Франц Ксавер майже 30 років жив і творив у Львові. Там він організував хорове товариство, викладав, виступав з концертами і диригував оркестром. До речі, Львів його настільки надихнув, що він навіть написав п'єси для фортепіано на мотиви українських народних пісень.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024