Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Різдво - свято миру та добра»

«Різдво - свято миру та добра» - так називається фольклорне онлайн віконце, створене бібліотекою імені Петра Панча до свята. Відкривайте його - і вас зустріне віршованим привітанням різдвяний янгол, ви познайомитесь зі святковими традиціями нашого народу. Бажаємо, щоб такий янгол-охоронець за плечами був у кожного українця та у кожного нашого воїна, та оберігав життя! З Різдвом Христовим! 

«Різдво - свято миру та добра» «Різдво - свято миру та добра» «Різдво - свято миру та добра»

(Фольклорне віконце). 

Для православних християн Різдво також є одним з найбільш шанованих релігійних свят, які зазвичай відзначають у колі найрідніших і близьких. Заведено збиратися з сім'єю, друзями й родичами, готувати смачні страви та накривати багатий стіл. Починають частування із традиційної куті, яку готують із різних круп з додаванням горіхів, меду та родзинок. Щороку віряни з 28 листопада по 7 січня дотримуються суворого посту, який полягає не стільки в обмеженні харчування, а більше в духовному очищенні людини.

Святкування Різдва розпочинається рано вранці 7 січня, коли парафіяни йдуть на утрішню службу. Після богослужіння люди відвідують своїх родичів, друзів, за вечерею поминають померлих. Діти весело проводять час за колядками, приймають участь у вертепах. Альтернативою вітання в цей день заведено промовляти «Христос народився», на які слід відповідати слід «Славімо його».

Чим пригощають на Різдво. Перелік традиційних українських страв, які готують на Різдво в різних областях України.
• вареники з сиром,
• налисники з сиром, сирники;
• деруни з картоплі;
• гречаники;
• салат з капустою, грибами.
 
Дідух, як символ вшанування предків

В Україні здавна існує традиція ставити біля прикрашеної ялинки або біля ікон сніп з пшениці, який називається Дідух. Його лаштують таким чином, щоб була головапредків, і в кожну сім’ю він доставляє щастя, здоров'я і удачу.

Різдвяні колядки

Діти починають колядувати ввечері 6 січня й аж до 14 січня триває цей обряд. Але підготуватись потрібно заздалегідь: вивчити різдвяні пісні, колядки, вірші, змайструвати зірку та особливі маски. Потрібно також сформувати групу колядників, яка складається з ватаги (берези), звіздаря, який носить різдвяну зірку, міхоноші та ряджених.

Після появи першої зірки на небі у Святвечір, діти збираються невеликими групами, беруть з собою велику зірку та ходять по хатах колядувати, приносячи звістку про народження Ісуса Христа. Колядування завжди супроводжується маленькими сценками, співами, веселими ситуаціями та сміхом, тому це дійство приходить до душі всім поколінням. Колядники своїми піснями прославляють народження Ісуса Христа та славлять господарів. За свої пісні, вірші та побажання господарям, колядники отримують винагороду у вигляді смаколиків, подарунків та грошей.

Найвідоміша українська пісня, яку співають колядники та яку знають в усьому світі — «Щедрик», музику до якої написав композитор Микола Леонтович. Під назвою Carol of the Bells, ця різдвяна пісня відома на весь світ.

Ангели різдвяні
в вишині небесній
цокали у цоки
срібно і чудесно.
Крильця золотисті,
щирі оченята…
Ангели співали
про Різдво малятам...
                                                           Леся Вознюк 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024