Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Письменниця всього живого на землі»

Увага! Увага!
Бібліотека-філія № 17 для людей з вадами зору ім. Л. Л. Гіршмана розпочинає реалізацію проекту «Про письменників - з любов'ю!» 
Ми будемо розповідати вам про письменників, книги яких є в нашій бібліотеці (паперових, електронних, аудіокниг та книг шрифтом Брайля), про зарубіжних та вітчизняних авторів класичної та сучасної літератури, з любов'ю! 
Будемо раді, якщо наші публікації будуть вам корисні і принесуть задоволення! 
Будемо вдячні, якщо ви полюбите цих авторів так само, як ми їх любимо!
Сьогодні про Наталію Забілу.
Її називали «Письменниця всього живого на землі»

«Письменниця всього живого на землі»

«Взяла Яся олівець, олівець-малювець.
Сіла Яся біля столу, розгорнула папірець: 
— Треба тут намалювати отаку здорову хату!
 Вікна. Дах. Димар на нім. З димаря — великий дим!
Ось травичка. Ось доріжка. Ось дитинка. Ручки. Ніжки. 
Ротик. Носик. Голова. І волосся — як трава!»…
«Ясоччина книжка» - одна із найулюбленіших книжок дитинства! Не перебільшуючи, можу сказати, що ця книжка була в кожній українській родині, що читає. Діти називали своїх ляльок, а батьки своїх дочок Ясочками. Навчаючи дітей малювати, вирушаючи з ними на річку чи парк, цитували рядки цієї книжки. Та й не лише цієї! Книги Наталії Забіли були не просто популярними, вони були улюбленими. Я досі пам'ятаю її вірші! Її  незабутні

«Письменниця всього живого на землі»

«Абетка» та читанки, якими зачитувалися всі школярі:
«Автобус їде по алеї.
Акація цвіте в садку.
А ми зібралися під нею
Абетку вивчити легку» …
А казки, які вона написала, нелегко навіть перелічити! В них - цілий світ веселих пригод! Неможливо перерахувати і героїв її казок. Їх безліч, і вони – неймовірні: лисичка, журавель, зайчик, білочка, їжачок, потічок, сніговик, зірочки... комари та равлики, проліски, ягоди, гриби, птахи... Можна перераховувати до нескінченності. Адже недарма її називали письменницею всього живого на землі.

«Письменниця всього живого на землі»

«Очеретяна хатина
біля річечки була,
і жила у ній родина
не велика, не мала:
жабка-дід і жабка-бабка,
мама-жабка, тато-жабка
і веселе маленя жабенятко-жабеня»...
І всі казки - з щасливими закінченнями, тому що злу та усякій біді повинен прийти кінець! Любов та світ були її мистецьким світоглядом!
Вона народилася у Санкт-Петербурзі, але все своє життя прожила в Україні та писала українською мовою. І в цьому немає нічого дивного, бо текла в ній кров сімнадцяти козацьких полковників з роду Забіл, які родичалися із Безбородьками, Граб’янками, Мировичами, Полуботками, Скоропадськими.

«Письменниця всього живого на землі»

Родина була творча. «Рідний дід Наталі Пармен Забіла був відомим скульптором, автором бюстів Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, пам’ятника Олександру Герцену в Ніцці. Дядьком Пармена Петровича був поет-романтик Віктор Забіла, друг Тараса Шевченка, автор популярних пісень «Не щебечи, соловейку» та «Гуде вітер вельми в полі». Тітка Наталки, Надія Забіла, була оперною співачкою, дружиною художника Михайла Врубеля»
Цікаво, що майже все життя письменниці було пов'язане з нашим містом. Навіть коли її чоловік переїхав до Києва, вона розривалася між двома містами, але не залишила Харків.
У 1925 року вона закінчила історичний факультет харківського інституту народної освіти. Після війни очолювала письменницьку організацію Харкова. Жила у відомому всім харків‘янам будинку «Слово». Багато років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України.

«Письменниця всього живого на землі»

А ось із особистим життям – не склалося! Не склалося у неі з коханням, хоча і захоплювалися єю чоловіки. «Мені дуже сподобалась одна студентка. Вона була дуже красива ніжною і мрійною жіночою красотою з правильними рисами обличчя, тонкими крилатими бровами й довгими віями, за яким сіяли карі сонця її чудесних, глибоких, як щастя, очей. Це була Наталя Забіла», – так згадував про письменницю Володимир Сосюра.
Тричі була одружена, народила сина та трьох доньок... Ясочка та Галинка померли в часи Голодомору, а потім не стало й Маринки… Син Тарас був інженером і людиною дуже обдарованою: добре малював, писав чудові вірші, але і його життя було не довгим. Він мав хворе серце, тому не дожив і до 49 років. Його рід продовжили сини – Олександр і Дмитро - кохані онуки письменниці. Це могло зламати не одну сильну жінку, але Наталя Забіла продовжила писати, присвячуючи всі своі книги улюбленим дітям.

«Письменниця всього живого на землі»

Украінський поет Валентин Бичко назвав її творчість «материнською піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою» Просто і невимушено розмовляла вона з дітьми, зрозуміло і цікаво, лірично та серйозно. Так просто і дохідливо розповіла письменниця малюкам про життя наших далеких предків у п’єсі-фантазії «Перший крок» та у драматичній поемі «Троянові діти», героі якої стали легендарні Кий, Щек, Хорив і іхня сестра Либідь. У 1972 році ці твори були відзначені літературною премією імені Лесі Українки.
А ще, письменниця є авторкою чи не найкращого в українській літературі поетичного переспіву «Слова о полку Ігоревім»! Вона була чудовим перекладачем, перекладала з польської, російської, французької та інших мов. Це їй ми зобов'язані чудовим перекладам українською творів Олександра Пушкіна, Миколи Некрасова, Агнії Барто, Самуїла Маршака, Корнія Чуковського.
Наталя Забіла автор близько 200 виданих книг, тираж яких в Україні понад 12 мільйонів екземплярів. Читайте своїм дітям її книги, вони чудові! У її книгах так багато любові, любові до життя, любові до нашої з вами країни, її дітей!
«Що нас жде в Новому році? —
Дні й весняні, й зимові,
що не день, на кожнім кроці —
відкриття й знання нові.
Будуть знов заняття в школі,
любі друзі й вчителі,
і дива, що їх ніколи
не бувало на землі!
А як пройдуть в русі вічнім
всі дванадцять місяців,—
знов привіти новорічні
полетять з усіх кінців.
Побажаймо ж добрим людям,
щоб щасливо всі жили
і щоб був по всіх усюдах
мир і спокій на землі!»
І ці її побажання неодмінно стануть реальністю!

Про Антуана Марі Жан-Батист Роже де Сент-Екзюпері див тут


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024