Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Girl power. Жінки в письменництві»

Агата Крісті

До уваги читачів бібліотеки-філії № 11 сімейного читання пропонується віртуальна виставка «Жінки в письменництві»
Довгий час заняття мистецтвом і науками вважалися суто чоловічими, а жінкам була відведена роль музи, помічниці, але ніяк не творця. В минулому, звичайно ж, з'явиляся жінки, які порушували сформований стереотип, але це було чимось винятковим, скандальним, а часом навіть непристойним. Деяким жінкам все-таки вдалося зробити собі ім'я у письменницькому середовищі, але для цього їм доводилось одягатися у чоловічий одяг та брати чоловічий псевдонім, як це зробила Жорж Санд. Сестрам Бронте та Джоан Роулінг рекомендували взяти чоловічі псевдоніми, щоб видавці звернули належну увагу на їх творчість.

Маргарет Мітчелл

Однією з перших письменниць була Хросвіта Гандерсгеймська - поетеса і прозаїк X століття з Саксонії. Ця талановита черниця писала повчальні комедії на латині і так прославилася своїми творами, що слух про неї дійшов до Генріха II Баварського, який не тільки оцінив її праці, але замовив їй поему, в якій оспівувалося абатство Гандерсхайм.
Сей Сьонаґон жила в Японії приблизно в той же час, що і Хросвіта Гандерсгеймська. Вона майстерно складала вірші і заснувала особливий прозовий жанр - дзуйхіцу (яп. «слідом за пензлем»). У «Записках у головах» вона детально розповідає про придворне життя, іронічно описує аристократію та її звички. 
Про жінок літературних діячів в часи Середньовіччя мало, що відомо. До XIX століття відомих письменниць майже не було. Але згодом літературну арену почали завойовувати майстрині слова, які склали неабияку конкуренцію чоловікам.

Сестри Бронте

З'явилися ті, чиї імена досі відразу згадуються при словах «жінка-письменник»: Джейн Остін - «Перша леді» англійської літератури, сестри Бронте і Мері Шеллі. Своїм успіхом леді довели, що видатними літераторами можуть бути не тільки чоловіки.
У XX столітті жіноча література стала впевненішою, на неї стали звертати увагу і цінувати. Сельма Лагерлеф у 1909 році стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію з літератури..
При слові «детектив», в кожного з нас, неодмінно спливають в пам'яті два імені - одне чоловіче і одне жіноче: Артур Конан Дойль і Агата Крісті. Складно уявити більш успішного письменника, ніж Крісті. Приблизний тираж її книг становить близько 4 мільярдів.

Мері Шеллі авторка роману Франкенштейн Хросвіта Гандерсгеймська - поетеса і прозаїк X століття з Саксонії

Письменниця входить в десятку найбільш публікованих авторів. До того ж твори пані Крісті користуються популярністю не тільки у читачів, але і у театралів: наприклад, «Мишоловка» йде в Лондоні безперервно з 1952 року! Про творчий процес Агата говорила, що всі свої романи вона обмірковувала під час в'язання в колі друзів, а коли сідала за письмовий стіл, книга була вже повністю готова у неї в голові.
Маргарет Мітчелл не залишила такої великої літературної спадщини, як Агата Крісті, але успіх роману «Віднесені вітром» колосальний. У 2014 році результати опитування Harris Poll показали, що роман Мітчелл все ще залишається на другому місці за популярністю в США після Біблії. А його екранізація - з Кларком Гейблом і Вів'єн Лі в головних ролях - увійшов до золотого фонду світового кінематографу і давно став класикою.

Се́льма Ла́герлеф перша жінка-письменниця, відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури

Вірджинія Вулф - яскрава особистість епохи модернізму. Вулф була членом Блумсберійского гуртка, який славився волелюбними звичаями і прагненнями до художнього пошуку. Це дуже вплинуло на її творчість. Вона створила твори, які дуже точно відображали не тільки проблеми суспільства, а й показували їх по-новому, як, наприклад, в романі «Орландо». Ця книга являє собою пародію на такий улюблений публікою жанр історичних біографій. Тут немає місця святенництво, а торжествують іронія та абсурд.
Довгі віки в суспільстві була популярною думка, що жінка не може володіти мистецтвом письма, їй немає місця в письменницькому світі, який досить довгий час належав тільки чоловікам. Наполегливою працею, талантом та розумом жінки довели, що нічим не поступаються чоловікам в мистецтві створення оповідей. Майстрині слова своїм блискучим талантом назавжди похитнули думку про літературну нездібність жінок, їхні твори перевершували написане чоловіками-сучасниками. Письменниці перевернули літературний світ своїми шедеврами, які вплинули та й впливають не на одне покоління.
У нашій бібліотеці-філії № 11 сімейного читання ви неодмінно знайдете книги талановитих письменниць.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024