Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Мовний проект «Харків – україномовний»

Мовний проект «Харків – україномовний»

Авторка та ведуча мовного проекту «Харків – україномовний» Дарина Мартинюк пропонує читачам та гостям нашої бібліотеки і усім харків’янам наступне завдання та цікаву інформацію, які допоможуть в вивченні та удосконаленні рідної мови.
У квітневому випуску нашого проекту було викладено коротеньку історію про хлопчика-спортсмена Івасика, та запропоновано виправити у ній лексичні помилки. Нижче наведено цей самий текст у правильному варіанті.
 
Маленький Івасик захотів взяти участь у шкільних спортивних змаганнях, що мали відбутися протягом місяця. Йому спало на думку, що йому знадобиться спортивне спорядження для бігу, тому він попросив маму сходити з ним у будь-який зручний день до спортивної крамниці. Мати взяла до уваги бажання сина.  
Хлопець мав на меті (поставив за мету) придбати нове професійне взуття, але коштів вистачало лише на вживане. Мати переконала його, що він і в такому матиме гарний вигляд і зможе здобути перемогу.
Настав день змагань. Івась біг, наслідуючи техніку свого улюбленого спортсмена, але незадовго до фінішу відчув, що підошва тріснула. Хлопець спіткнувся та впав головою прямо на фінішну риску. Наступної ж миті фінішував його суперник. Мати підбігла до Івася, умовляючи його не брати близько до серця (не перейматися).
Судді довго сперечалися, кому віддати перемогу, приводячи численні доводи та посилаючись на наявні (чинні) щодо цієї ситуації правила. Зрештою (врешті-решт) було підбито підсумки та ухвалено рішення, що перемогу здобув Івась.

Мовний проект «Харків – україномовний»

В цьому, травневому, випуску ми розглянемо тему синонімів – слів, близьких за значенням. Вона нам всім дещо знайома, тому освітлимо тут деякі цікавинки, а також звернемо увагу на те, як можна збільшити у розмові вживання рідних українських слів замість запозичених.
Отже, згідно з виданням «Короткий словник синонімів української мови», в якому зібрано 4279 синонімічних рядів, рекордсменом за кількістю синонімів є слово бити — понад сорок синонімів. У кожному конкретному випадку доречними є різні слова: бити когось в якості покарання чимось гнучким і тонким, наприклад, різками – сікти, хворостити тощо, батогом – шмагати, чимось тяжким, наприклад, палицею – дубасити, колотити, руками – лупцювати, духопелити, а ще в різних випадках – давати перцю, прочухана, духопеликів тощо.
Слово завірюха має близько 40 синонімів, тобто більше, аніж днів на рік із відповідною погодою. Ось лише кілька з них: заметіль, хуртовина, віхола, хвижа, сніговиця, пурга, метелиця. 
Слово горизонт має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
Існують слова, що не мають синонімів. Наприклад:
1) власні назви: Суми, Марія, Дніпро; 
2) числівники і більшість займенників: два, п'ятнадцять, ми, ти, вони; 
3) слова-терміни: апостроф, відмінок, ом, вольт; 
4) якісні прикметники, які позначають відтінки кольорів: фіалковий, рожевий, волошковий, жовтогарячий;
5) історизми – застарілі слова, що означають предмети, які вийшли з ужитку, і поняття, які стали неактуальними (земство, війт, очіпок, кольчуга).

Мовний проект «Харків – україномовний»

Існує таке поняття, як синонімічний ряд. Це – група слів (синонімів), що об'єднані спільним основним значенням. Реєстровий синонім в синонімічному ряді – таке слово, яке за своїм значенням охоплює основні прикмети, спільні всім словам синонімічного ряду; слово найзагальніше значенням з усього синонімічного ряду. Воно найбільш нейтральне, тобто здебільшого не має якогось виразного стилістичного забарвлення. Наприклад, з синонімічної групи слів – гарний, прегарний, прекрасний, чудовий, хороший, красивий, красний, гожий, пригожий, чепурний тощо – найбільш містким є слово гарний. Воно має найменше додаткових значень, властивих для всіх інший слів даної групи.
 
За наведеним прикладом знайдіть слова, які об’єднують наступні групи синонімів:
1) мовити, гомоніти, балакати, базікати, гуторити, лепетіти
2) чимало, значно, безліч, купа, сила, маса, тьма, достобіса
3) жвавий, моторний, верткий, непосидючий, в’юнкий 
 
Наступне завдання призване звернути нашу увагу на те, що у багатьох широко вживаних слів іншомовного походження є місцеві самобутні синоніми, що повноцінно здатні їх замінити. 
Наприклад: 
експлуатація – визиск
егоїзм – себелюбство
організація – заклад, установа
ідентичний – тотожний
фактичний – дійсний
 
У наведених нижче реченнях, подібно до вказаних прикладів, знайдіть синоніми до виділених курсивом слів:
1) Рясне пиття є ефективним способом збиття високої температури тіла.
2) Художник із ентузіазмом взявся за нову картину.
3) Студент склав випускний екзамен на відмінно.
4) Завідувач відділу зранку роздав співробітникам докладні інструкції
5) Перед очима мандрівника простягся неймовірний пейзаж.
6) На місці розкопок археологи знайшли давні інструменти людської праці.
7) Гравець зазнав цілковитого фіаско у цьому змаганні.
8) Цього дня у місті трапився неочікуваний інцидент.
9) Аби реалізувати мрію, потрібно докласти багато власних зусиль.
10) На вступних екзаменах до театрального училища абітурієнти мають продекламувати вивчений напам'ять фрагменти прозових творів.
 
У наступному випуску буде викладено правильно вжиті слова в наведених реченнях.
Успіхів нам у збагаченні нашої української рідними автентичними словами! Нехай мова грає розмаїттям! 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024